Orbán Viktor is egyre kevésbé hiszi, hogy a vétófenyegetéseivel bármit is elérhet

Németh-Kállai Szilvia 2023. november 12. 14:45 2023. nov. 12. 14:45

Abszolút sikertelen Orbán Viktor vétó-fenyegetése, ezzel egyre rosszabb helyzetbe manőverezte magát. Az Európai Unió lényegében az összes ilyen kísérletét megakadályozta és már most is kijelentették, hogy az Ukrajnával kapcsolatos döntéseket el fogják fogadni – mondta Ágh Attila. A politológust arról kérdezte a Hírklikk, hogy Magyarország megakadályozhatja-e Ukrajna EU-taggá válását, illetve milyen üzenete van az EU most közzétett bővítési jelentésének?

Az EU a keleti front felé, azaz Ukrajna és Nyugat-Balkán felé bővülne. De azt is látni kell, hogy Amerikának is fontos a terület, bár a figyelmük most az izraeli háborúra koncentrálódik. Ez azért fontos, mert Oroszország is érdekelt Ukrajnában és a Közel-Keleten is. Utóbbinál azonban fordulat történt, nem Izraelt, hanem a palesztinokat, a Gáza-övezetet támogatja. Így a világ – mondhatjuk – kettéhasadt az utóbbi napokban – kezdte magyarázatát Ágh Attila. 

Viszont az unió az izraeli háborúról vissza akarta hozni az európai gondolkodásba az ukrán kérdést. Ezt készítette elő Annalena Baerbock német külügyminiszter az Európai Unió bővítéséről november elején tartott konferencián, s erről nyilatkozott Ursula von der Leyen az állam- és kormányfők decemberi csúcstalálkozójára készülve. De nemcsak az ukrajnai bővítésről van szó, hanem az európai globális politika felvázolásáról is – vélte a politológus. 

Szerinte sokkal többről van szó, mint hogy megígérték Ukrajnának, hogy megkezdődik velük a belépési tárgyalás. Ha megnézzük az Európai Bizottság nyilatkozatait, akkor a nyári időszakban legalább négyszer elhangzott az EU bővítési terve. Az erről kiadott múlt heti jelentés pedig azt is tükrözi, hogy Brüsszelben nem okozott különösebb gondot Orbán Viktor az ukrajnai csatlakozással kapcsolatban megfogalmazott fenyegetése. Ágh Attila emlékeztetett rá, hogy a magyar miniszterelnök az utóbbi hetekben legalább tíz dologban próbált zavart kelteni, ezek közül az ukrajnai tagság csak az egyik. Orbán Viktor zsarolni akarja az Európai Uniót azzal, hogy állandóan vétózik, már mindenki tudja, ahogyan azt is, hogy az érvei használhatatlanok, nincs érdemi hatásuk. Mihelyst a nemzetközi sajtóban elterjedt, hogy Orbán és az EU ki fog egyezni, az Európai Bizottság vezetői közül többen világosan és határozottan kijelentették, hogy ez nem igaz, szó sincs kompromisszumról a magyar jogállamiság és a leállított pénzek tekintetében. Ez Orbán és az EU közt egy látszatháború. „Valószínű, hogy már maga Orbán Viktor is egyre kevésbé hiszi, hogy a vétófenyegetéseivel bármit is elérhet”. 

Az uniónak az az érdeke, hogy ha lezárul az ukrajnai háború, akkor az újjáépítés idejében már Ukrajna tagállam legyen, aminek követelményeit már most is megfogalmazták. Az a jellemzés, amit a jelentés Ukrajna fejlődéséről tartalmaz, megdöbbentően pozitív, mert az EU szerint lényegi előrehaladást értek el több területen. Ágh Attila felhívta a figyelmet arra, hogy a nyilatkozatban azt írták, megkezdődik Ukrajna európai uniós tagsági folyamata, ami azt jelenti, hogy ténylegesen elkezdődnek az első lépések, és évek múlva biztosan taggá válik. A belépési folyamatot pedig összekapcsolják az Ukrajna újjáépítéshez nyújtott támogatással.  

Amerikának ez mennyire fog tetszeni, hiszen megfogalmazták már, hogy ők is részt vennének Ukrajna újjáépítésében? – kérdésünkre a politológus azt felelte, hogy most az USA nagyobb hangsúllyal fordul a Közel-Kelet felé, bár Joe Biden elnök kijelentette, hogy nem adnak kevesebb pénzt Ukrajnának. Hosszabb távon viszont kétségtelen, hogy az újjáépítésben az ország termelési kapacitását is talpra kell állítani. Az európai üzenetet, ha az unió nem is mondja ki direkten, mindenki érti: európai uniós gazdasági szabályok szerint állítják helyre a háború sújtotta ország, vagyis az amerikai cégek bejöhetnek, de az eu-s szabályozás fog rájuk is vonatkozni, hiszen a bővítési eljárás megkezdésével egyre inkább uniós területté válik. Tehát nem lehet bármit csinálni például az ukrán mezőgazdasággal, hiába ácsingózik rá több amerikai cég is – mondta az elemző. 

Végül kitért arra, hogy ezt a folyamatot nem tudja Orbán Viktor megakadályozni. Lassan nevetségessé is válik. A magyar miniszterelnök vétó-fenyegetése abszolút sikertelen, ezzel a politikával egyre rosszabb helyzetbe manőverezte magát. Az Európai Unió lényegében az összes vétó-kísérletét megakadályozta és már most is kijelentették, hogy az Ukrajnával kapcsolatos döntéseket el fogják fogadni – összegezte Ágh Attila.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom