Orbán Viktor kistermetű nyugdíjasok között

Föld S. Péter 2022. január 11. 14:57 2022. jan. 11. 14:57

„Hamarosan érkezik a 13. havi nyugdíj és a megemelt nyugdíj”. Ezzel a felirattal jelent meg a mellékelt fotó Orbán Viktor Facebook oldalán. Ebben a képben benne van minden, ami a NER lényege. Nem leszünk gyarmat, sugallja a fotó, megállítjuk Brüsszelt, nem engedjük, hogy az óvodákban nemátalakító műtéteket propagáljanak.

Most azon nem rugóznánk, hogy Orbán Viktor kimagaslik a többiek közül. Ha valaki első az egyenlők között, akkor ez a legkevesebb. Jól is néznénk ki, ha kis termetű miniszterelnökünk lenne, olyan ember, akinek zsámolyra kell felállnia ahhoz, hogy nagyobb legyen, mint a többiek.

Mindez persze csak mellékszál, hiszen régóta tudjuk, hogy nem a méret a lényeg. Nem véletlen, hogy a fotón látható szépkorúakról sugárzik az elégedettség, nincsenek gondjaik, a 13. havi nyugdíj nekik nem a túléléshez kell, hanem arra, hogy vegyenek néhány apróságot a sok százmilliós villájukba, autót vásároljanak szülinapra az unokáknak, netán elutazzanak egy távoli, egzotikus nyaralóhelyre.

Mindenki mosolyog, van, aki az előttük álló vállára teszi a kezét, egy hölgy boldogan integet, a múlt megszépült, a jelen jó, a jövő ígéretes. Ezen a fotón nincsenek hosszú várólisták, csípőprotézisre, szürkehályog-műtétre váró ezrek, itt csak boldogság van és egészséges önbizalom, a jövőbe vetett hit, annak a bizonyossága, hogy jó kezekben van az ország, jobb kezekben már nem is lehetne.

A haza nem lehet ellenzékben, ne mi kapjuk a legtöbbet. Ezt mondják a mosolygós arcok, örülnénk mi is, de még húszan vannak előttünk a szemészeten, harmincan a kardiológián, a kenyér drágább, mint a múlt héten volt, a sertéshússal még csak ijesztgetnek, de annak is felmegy majd az ára. Mosolyognánk együtt a képen látható nyugdíjasokkal, de sajnos nem bennünket toboroztak a miniszterelnök köré, jó pénzért, vagy önként és dalolva. Egyedül az a tudat tartja bennünk a lelket, hogy piros volt a paradicsom, nem sárga, Orbán Viktor mosolya pedig őszinte és nem spárga.