Orbán Viktor megfáradt Bástya elvtársat játszott évértékelőjén

Szabó Tímea 2020. február 16. 17:00 2020. feb. 16. 17:00

Orbán Viktor megfáradt Bástya elvtársat játszott évértékelőjén: a „ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység” jegyében beszélt kormánya eredményeiről. Szerénységre volt is oka, hiszen eredmények nincsenek: az irredenta, migránsozós, kommunistázós, sorosozós, unió-, bíróikar- és cigányságellenes retorika mögött üresség, szégyen és kudarc bújik meg.

Tragikus helyzetben van az egészségügy, de arra nem volt Orbánnak válasza, hogyan oldja meg a várólistákat, az orvosok és ápolók béreit, a rákos halálozások csökkentését. Az oktatás romokban, de ott sem hallottuk, hogy hogyan javul a gyerekek teljesítménye és hogyan állítsuk meg a tanárok folyamatos pályaelhagyását. Lakhatási válság van, de nem lettünk okosabbak abban, hogy hogyan lesz a fiataloknak otthona, a szegénységben élőknek kifizethető gázszámlája. Tudjuk, hogy az idén tovább csökkent a gyerekszületések száma, és nem halljuk, mi a kormány terve a meg nem született első és második gyerekekkel kapcsolatban. De a kormány klímatervével is probléma van: az, hogy az nem klímaterv.

Orbán a klímaválság kapcsán nemhogy válaszokat nem ad, de még a kérdéseket sem érti. És a miniszterelnök valószínűleg azt is elfelejtette, hogy a Fidesz képviselői voltak egyedül azok, akik nemrég nem szavazták meg az Európai Parlamentben az egyszer használatos műanyagok betiltását az Unióban.

Orbán Viktor megoldások helyett ismét milliárdokba kerülő „nemzeti konzultációval” tereli el a figyelmet a lényegről, és hajszolja a magyar embereket egy újabb gyűlöletháborúba. A Párbeszéd programja minden felsorolt kérdésben világos.

Első pont: Orbán Viktornak és kormányának mennie kell.