Orbán Viktor minden lépése saját hatalmának erősítéséről szól

HírKlikk 2024. január 1. 08:00 2024. jan. 1. 08:00

Orbán láthatóan élethosszig akar posztján maradni és az általa követett vonal politikailag és gazdaságilag a teljes csőd felé viszi az országot. Értékalapú politika nem tapasztalható, minden döntés a hatalom megtartását szolgálja – így értékelte a 2023-as évet Kovács Zoltán a KlikkTV Mélyvíz című műsorában. Év vége lévén, Csintalan Sándorral együtt értékelték az évet és a szocialista politikus többek között arról beszélt, növeli a gondokat, hogy míg Orbán sikeres propagandájával képes az erő látszatát nyújtani, az ellenzék nem tud hiteles alternatívát felmutatni.

Kovács Zoltán szerint Orbán Viktor a Putyin országa által kialakított birodalomba vitte Magyarországot, azt végletesen el is adósítva az oroszoknál és még ki tudja, kinél. Az Európai Unióban, amelyben Orbán csak állandó vétójával képes szerepet játszani, lassan mennek ugyan a dolgok, de el fognak érni oda, hogy az együttműködést kívánó országok összefognak és kirekesztik a döntésekből a magyar kormányt. Ez tovább nehezíti majd az ország gazdasági helyzetét, amelyet az eladósodás, a korrupció és az infláció jellemez. Csintalan Sándor szerint Orbán nem akar kilépni az unióból, mert akkor teljesen jelentéktelenné válna. 

Az ország népessége fogy, nem épül semmi, a hiteleket pedig vissza kell majd fizetni, ezt nem lehet Brüsszelre fogni. Orbánék népességpolitikája teljes csőd, a házasságok, a születések száma csökken, és tovább nő az elvándorlás, a 18-24 évesek harmada készül külföldre. Ki fogja az elöregedő országban, amelynek gazdasági teljesítménye rossz, visszafizetni a hiteleket? – tette fel a kérdést Kovács Zoltán. Orbánék megtévesztették az ország lakosságának többségét, amely így hatalomban tartja a Fideszt, bízva abban, hogy leesik még egy „zsíroskenyér darabka”. 

Csintalan Sándor szerint növeli a gondot, hogy míg Orbán sikeres propagandájával képes az erő látszatát nyújtani, az ellenzék nem tud hiteles alternatívát felmutatni. Nem részkérdésekről kellene vitázni, hanem arról beszélni, milyen ez a rendszer és milyet kell a helyére állítani. 

Orbán Viktor az elmúlt 13 évben bebetonozta a hatalmát, ráadásul könnyíti a dolgát, hogy nincs hiteles ellenzék, persze működnek a lejárató kampányok is – mondta Kovács Zoltán. 

Csintalan egész évben járta a vidéket és az volt a tapasztalata, hogy az emberek nem tudják, a következő választáson kire szavazzanak, mert az ellenzék nincs olyan állapotban, hogy a szavazók bizalommal forduljanak hozzá. Csintalan nyilvánvalónak és érthetőnek tartja, hogy a demokratikus ellenzék pártjai bizonyos kérdésekben eltérő álláspontokat képviselnek. Ugyanakkor ahhoz, hogy a 2026-os választásokon sikeresek legyenek, elkerülhetetlen: a presztízs-kérdéseket, a kölcsönös sérelmeket legalább részben félre kell tenni. Néhány alapvető, közérdeklődésre számot tartó kérdésben, mint például a közoktatás, az egészségügy rendbetétele, az ellenzéki pártoknak meg kell állapodniuk és azokban egységes állásponttal, közösen kellene fellépniük. A cél a rendszer megbuktatása, a kétharmad megszerzése, majd új alaptörvény, új választási törvény megalkotása és elfogadása, a NER felszámolása.

Csintalan szerint Orbánnál nincs örökös bizalom, mindent egy kézben akar tartani. Centralizál mindent, az önkormányzatokat leépíti, rendeleti úton kormányoz. Orbán kiválasztott embereinek dolga, hogy őt mindenről, ezen belül többi alárendeltjéről is tájékoztassák – de egy idő után mindenki elveszti a neki adott bizalmi szerepet. A műsorban szó volt Orbán Viktor személyzeti politikájáról, arról, hogy Orbán Balázs immár valamennyi, fontos döntéseket hozó (egyébként Orbán Viktor vezette) kormány-bizottságban benne van.

Orbánnak az elmúlt 12 év alatt lett volna lehetősége, hogy megvalósítsa az oktatás és az egészségügy reformját. A feladatokhoz Gyurcsány Ferenc hozzáfogott ugyan, de a népszerűségvesztéstől félve, meghátrált – vélte Kovács Zoltán. A 24 kórházigazgató leváltása újabb jele annak, hogy a kormányfő mindent és mindenkit maga alá akar gyűrni. Az érvelés, hogy ennyi kórházban gazdálkodnak felelőtlenül, teljességgel hamis. A valóság, hogy a kormány, amely bűnösen elhanyagolja az egészségügyet, nem fizeti ki a kórházaknak az ellátás költségeit, ez áll azok eladósodása mögött.

Csintalan Sándor szerint a szuverenitásvédelmi törvény azt jelzi, hogy az Orbán-rendszer egyre keményebben reagál a nehezülő gazdasági, szociális, egészségügyi helyzetre és ennek tükrében további hasonló, önkényes lépésekkel is számolni kell. Kovács Zoltán igen borúlátóan ítélte meg az ország helyzetét, mondván: a szuverenitásról szóló, valójában önkényuralmi törvény újabb állomás az ország fasizálásában olyan helyzetben, amikor nincs hiteles alternatívát kínáló ellenzék.

A KlikkTV Mélyvíz című műsora ide kattintva nézhető meg.