Orbán Viktor: pánik van Nyugaton a migráció miatt

HírKlikk 2024. október 22. 17:15 2024. okt. 22. 17:15

A nyugati vezetők pánikban vannak az illegális migráció miatt – jelentette ki Orbán Viktor kedden a szlovákiai Révkomáromban, az Európai Unió külső határainak védelméről – a magyar, a szlovák és a szerb kormányfő részvételével – rendezett találkozót követő sajtótájékoztatón.

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, a pánikból csak rossz döntések születnek, ilyen például Schengen felfüggesztése és a határellenőrzések visszaállítása is, így az illegális migráció valójában az Európai Unió legnagyobb vívmányát, a határokon keresztül történő szabad mozgást rombolja le.

Előre lehetett látni, hogy a bűnözés megnő, és a migrációs paktum nem megoldani fogja a problémát, hanem fokozza a bajt, ez a paktum tehát maga a probléma – fogalmazott Orbán Viktor.

Párizsban tárgyal majd  Macron francia elnökkel Orbán Viktor

Munkavacsorára hívta meg Párizsba Orbán Viktor miniszterelnököt Emmanuel Macron francia államfő kedd estére – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Hozzátette: Orbán Viktor a révkomáromi szlovák-magyar-szerb migrációs csúcstalálkozóról érkezik majd Párizsba, az Elysée-palotába.

A francia elnöki hivatal közlése szerint a munkavacsora fél 9-kor kezdődik.

A francia sajtó – szintén az államfői hivatalra hivatkozva – azt írta, Orbán Viktor és Emmanuel Macron megbeszélésére Magyarország soros EU-elnöksége keretében kerül sor, és lehetőséget ad a következő, Budapesten rendezendő uniós csúcs illetve az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozójának előkészítésére.

A munkavacsorán a két vezető áttekinti a magyar-francia kétoldalú kapcsolatokat is, különösen az energia-, a védelempolitika és a közlekedés területén – írják.

Robert Fico: az illegális migráció elleni harc alapja az EU külső határainak megvédése

Az illegális migráció elleni harc alapja az Európai Unió külső határainak megvédése – mondta Robert Fico szlovák miniszterelnök Révkomáromban a sajtótájékoztatón.

A szlovák miniszterelnök hozzátette: a migrációs válság idején a három országnak igaza volt, amikor azt mondta, hogy az EU-nak nem az illegális migránsok újraelosztására van szüksége, és nem arra, hogy kötelező kvótákat állapítson meg. „Arra van szükség, hogy olyan intézkedéseket fogadjon el, amelyek megvédik a külső határokat" – mondta Robert Fico.

Közölte azt is, teljes mértékben támogatja, hogy Szerbia az EU teljes jogú tagja legyen. „Nem tudom elképzelni, hogy ebben bárki megelőzze Szerbiát, mindent meg fogunk tenni, hogy a csatlakozás minél hamarabb valóra váljon" – jelentette ki.

Aleksandar Vucic: közös eredmény a migránsok számának csökkenése

Közösen elért eredmény, hogy idén 80 százalékkal kevesebb a migráns, mint tavaly – mondta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök a sajtótájékoztatón.

A szerb államfő azt mondta: a szerbiai menekültközpontokban jelenleg 477 migráns tartózkodik.

Hozzátette, hogy az európai uniós barátaikkal tovább folytatják a közös munkát, a migráció csökkentése érdekében megkezdett lépéseket folytatni fogják.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom