Orbán Viktor református gyülekezete több mint 260 millió forintos állami támogatást kapott

HírKlikk 2024. március 1. 07:15 2024. márc. 1. 07:15

Orbán Viktor szerint kormányának kimondatlanul is érvényes jelszava a Soli Deo gloria (egyedül Istené a dicsőség).

Két év alatt legalább 260 millió forint költségvetési támogatást kap az a Svábhegyi Református Egyházközség, amelynek tagja Orbán Viktor kormányfő és felesége, Lévai Anikó is – tudta meg az rtl.hu. Tavaly 112 millió forintot kapott a gyülekezet a költségvetésből, idén viszont már 148 millió forint jut erre a célra.

A Svábhegyi Református Egyházközség működteti a Felhő utcai Bárányfelhő óvodát, a költségvetési támogatást pedig egyebek mellett működésre, a pedagógusok bértámogatására, közétkeztetésre, valamint hit- és erkölcstan oktatásához kapcsolódóan lehet felhasználni. A 2021-ben átadott, nagyjából 120 gyerek gondozására alkalmas óvodát a legkorszerűbb eszközökkel szerelték fel, így kialakítottak benne sószobát, meseösvényt és tankertet is.

Az intézmény a Felhő utcai Református Központ része, ezt az egyházközség – nagyjából egymilliárd forintnyi állami hozzájárulással – részben azokon a telkeken alakította ki, amelyekhez ingyen jutott. A területet ugyanis a Népszava cikke szerint csaknem 650 millió forintért vette meg az állam, majd 2016-ban átengedte azt a gyülekezetnek. 

A XII. kerületi Felhő utcában a Református Központ részeként az óvoda mellett megépült már egy új templom, valamint egy parókia is.

A közösségnek aktív tagja a miniszterelnök, az óvoda 2021-es nyitóünnepségén például feleségével együtt részt vett az istentiszteleten is.

Orbán Viktor a templom 2013-as felszentelésén azt nyilatkozta a Reformátusok Lapjának: a kormány nevében „mélyen motiválva” érzi magát, hogy a teljes befejezéshez még hiányzó összeg minél hamarabb eljusson a gyülekezethez. „Kormányunknak kimondatlanul is érvényes jelszava a Soli Deo gloria (egyedül Istené a dicsőség), ez nemzet- és országépítő kormány, és ebbe az elkötelezettségbe beletartoznak a templomépítések is” – fogalmazott.

Forrás: rtl.hu