Orbán Viktor: új korszak kezdődik

HírKlikk 2024. június 30. 12:20 2024. jún. 30. 12:20

Új korszak kezdődik – jelentette ki a Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Bécsben, ahol új európai politikai együttműködést jelentettek be Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével, valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével.

Orbán Viktor a Bécsben tartott sajtókonferencián azt mondta: 1989-ben elkezdődött az európai politikának egy korszaka, amikor leomlott a berlini fal, és ez a korszak a mostani európai parlamenti döntéssel lezárult.

A kormányfő úgy fogalmazott: az új korszak első, döntő jelentőségű pillanata az új európai politikai frakció létrejötte, amely meg fogja változtatni az európai politikát.

Ma egy olyan politikai formációt hoznak létre, amely „hasítani fog" és nagyon gyorsan az európai jobboldal legerősebb tömörülése, legnagyobb frakciója lesz – mondta Orbán Viktor.

A magyar kormányfő arra számít: ez napokon belül be fog következni, és utána a „határ a csillagos ég".

Orbán Viktor rámutatott: az európai helyzet világos, az európai politikát meg kell változtatni, Európában változás kell.

Aláhúzta: az Európai Unió 27 tagállamából 20-ban olyan pártok nyertek az európai parlamenti választáson, amelyek változást ígértek a polgároknak.

Ugyanakkor az elmúlt hetekben Brüsszelben világosan azt látta, hogy a brüsszeli elit ellenáll ennek a döntésnek, nem fogadja el azt. Nem akarnak változást, status quót akarnak fenntartani. Ez elfogadhatatlan, ezért jön létre a közös frakció és platform, hogy a változást a brüsszeli elit akarata ellenére is megcsinálják – rögzítette.

Orbán Viktor kitért arra, hogy elfogadták a Patrióták kiáltványát, amely összefoglalja azokat eszméket és célokat, amik köré a munkát szervezik.

A magyar kormányfő értékelése szerint az európai gazdaság válságban van, a súlya csökken, a terrorveszély és a migráció állandósult. A szomszédunkban van egy háború, aminek a kitörését nem tudták megakadályozni, a kitörése után pedig nem tudták elszigetelni.

A háborús eszkaláció árnyékában élünk – fogalmazott, hozzátéve: az európai emberek három dolgot akarnak, békét, rendet és fejlődést. Amit a mostani brüsszeli elittől kapnak, az a háború, a migráció és a stagnálás.

A külső rossz körülmények mellett ehhez a válsághoz a mostani brüsszeli elit hibás, rossz politikai döntései is hozzájárultak – mutatott rá Orbán Viktor.

Összegzése szerint versenyképtelenné tették az európai gazdaságot, kereskedelmi háború szélén állunk a legfontosabb potenciális kereskedelmi partnereinkkel és elrontották a zöld átállást.

Ami most van Brüsszelben az nem zöld politika, hanem méregzöld – jelentette ki Orbán Viktor. Ez a zöld politika megmérgez és nem meggyógyít bennünket – fogalmazott, hozzátéve: ma több kőszenet használnak Európában, mint a zöld változás előtt és az árak sokkal magasabbak, mint korábban, ami tönkre teszi a gazdaságot.

Orbán Viktor rámutatott: a változás Európában megkezdődött, hiszen több európai kormánynak is le kellett mondania az európai parlamenti választások miatt. Ezt bizonyítékként értékelte arra, hogy a demokrácia csak nemzeti viszonyok között lehetséges.

A nemzeti kormányoknak tudomásul kellett venniük az európai emberek döntését és lemondtak, de a brüsszeli elit ellenáll, mert Brüsszel nem demokratikus konstrukció.

Ebben a helyzetben az a kötelességük, hogy érvényt szerezzenek a választópolgárok akaratának. A legerősebb osztrák párt, a legerősebb cseh párt és a legerősebb magyar párt vállalják a felelősséget, hogy elindítják ezt az új platformot és frakciót – közölte a kormányfő.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a politikában Magyarországon néhány dolgot másképp csinálnak, mint Brüsszelben szokták. Nem támogatják a migrációt, megállítják az illegális migrációt, a tradicionális család képviselői és hisznek a nemzeti szuverenitásban. Fontos eszmék okozzák azt, hogy Magyarország ma egy „island of difference", a különbözőség szigete „a nagy európai liberális tengerben" – mondta.

Orbán Viktor kiemelte: Andrej Babistól tanulta meg, hogy az eszmék önmagukban nem állnak meg a lábukon, az eszméket kormányzati sikerrel kell kombinálni. Andrej Babis Európa legjobb pénzügyminisztere volt, az áfa rendszerében „kisebbfajta pénzügyi csodát" csinált és miniszterelnöksége fényes siker volt Csehországban – méltatta cseh partnerét a miniszterelnök.

Herbert Kickl: hazafias szövetség jött létre Európa jövőjéért

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét – mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke vasárnap Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.

A három politikus közös nyilatkozatot írt alá Patrióta kiáltvány az európai jövőért címmel.

„Az Európai Parlament július 16-i strasbourgi alakuló ülésén bemutatjuk a csoportot, amely három pártból és azok képviselőiből áll, és amely politikai korszakváltást kíván indítani Európában" – közölte Herbert Kickl.

Mint hangsúlyozta, az új reformmozgalom számára Ausztria, Magyarország és Csehország erős magot képez Európa közepén.    

Az FPÖ elnöke kifejtette: fel akarják élénkíteni Európa pluralista jellegét és gondoskodni akarnak arról, hogy az EU nemzetei megőrizhessék sajátosságaikat.

„Nem fogjuk tétlenül nézni egy európai szuperállam kialakulását, amelyben a szuverenitás és az egyes államok önrendelkezése csak üres frázis. Mi olyan Európát akarunk, amely ismét büszkén, értéktudatosan, hagyományokkal és sokszínűséggel mutatkozik és fejlődik" – jelentette ki az FPÖ elnöke.

Andrej Babis: olyan programot kell létrehoznunk, amilyet választóinknak megígértünk

Az európai jobboldali pártok újonnan alakuló frakciójában olyan programot kell létrehoznunk, amilyet választóinknak megígértünk – jelentette ki a korábbi cseh kormányfő, az ANO párt elnöke vasárnap Bécsben.

Andrej Babis az új európai politikai tömörülés megalakításáról Orbán Viktorral és Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével tartott sajtótájékoztatón azt mondta: céljuk egy olyan Európa, amely tiszteletben tartja tagállamai szuverenitását, szigorúan védi a külső határokat és támogatja a fenntartható és igazságos környezetvédelmi politikát.

Az együttműködés nyitott minden hasonlóan gondolkodó párt és egyén előtt – hangsúlyozta a politikus, akinek korábbi pénzügyminiszteri és miniszterelnöki munkáját Orbán Viktor is méltatta.

Andrej Babis leszögezte, közösen erősebb és ellenállóbb Európát lehet létrehozni, amely képes arra, hogy hatékonyabban megvédje összes polgárának érdekeit.

A cseh politikus – akit Herbert Kickl úgy mutatott be, mint minden bizonnyal Csehország következő miniszterelnökét – kifejtette, a kulturális identitás megőrzése mellett az európai országokban fontos minden egyes tagállam szuverenitásának erősítése.

Olyan Európai Unióra törekszünk, amely független nemzetállamokból áll és nem egy Brüsszel által uralt föderáció – mondta.

Az együttműködő pártok elhatározták, hogy megoldják az illegális migráció problémáját. Az Európai Unió nemrégiben elfogadott paktumát meg kell változtatni. Az európai polgárok biztonsága és jóléte érdekében olyan szabályozást kell kidolgozni, amely védi az országhatárokat, felszámolja az embercsempészek hálózatát, kiutasítja azokat az embereket, akiknek nincs joguk az adott országban tartózkodniuk – hangsúlyozta a cseh pártelnök. Hozzátette: minden tagállamnak önálló joga dönteni arról, ki élhet az adott országban.

Andrej Babis hangsúlyozta, az EU környezetvédelmi politikájának jobban tekintetbe kellene vennie a gazdasági fejlődést annak érdekében, hogy ne veszélyeztesse a közösség versenyképességét. Technikailag alátámasztott, gazdaságilag életképes, szociálisan igazságos megoldásokat kell találni. A cseh politikus ezért a robbanómotorok tiltásának eltörlését és az EU energetikai függetlenségének támogatását javasolta, valamint azt, hogy valamennyi energiatechnológia egyforma elbírálás alá kerüljön.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom