Orbán zászlaja ismét a magasban

Németh Péter 2020. augusztus 20. 16:08 2020. aug. 20. 16:08

Különös vonzalmat érez Orbán Viktor a magasba emelt zászlók iránt. Már 2014-ben, a választások előtt is így beszélt: „Egységben az erő, egy a tábor, egy a zászló! Csak a Fidesz! Magasba a zászlókat, fel győzelemre!” 

Most, hat évvel később, az augusztus 20-i ünnepségen, illetve a trianoni emlékhely megkésett átadásakor ismét előkerült a zászló, mégpedig ily módon: „Mi, magyarok, ma a túlélés bajnokaiként állunk a történelem színpadán – hangsúlyozta a kormányfő, aki kiemelte, hogy olyan erővel kell erről szólni, ami a Kárpát-medence legtávolabbi zugáig, sőt, azon is túl elhallatszik. Magyarország nemcsak túlélt és megmaradt, de zászlóit magasra emelve, győzelemre áll. Száz verejtékes év árán megértettük, soha többé nem engedhetjük meg maguknak a gyengeség luxusát.”

Nyilván csak az elvetemedett Orbán-gyűlölőknek jut eszébe a Horst Wessels Lied, azaz az SA harci dala, amely ezzel a szöveggel indul: „Magasra a zászlót”. A zászló sok nótában, szövegben kerül elő, gondolom más indulókban is, bár most nekem egy sem jut az eszembe, és meglehet, igazságtalan is egy náci indulót emlegetni. Ha mégis keresünk némi indokot, akkor csak azt találjuk, hogy az örök harcban álló, állandóan ütközetekre készülő magyar miniszterelnök ezúttal is a militáns gondolatok köré szőtte ünnepi szónoklatát. A felsorakozott, avatásra váró katonatisztek előtt arról beszélt, hogy „Ma még kevesen tudják, hogy mennyire fontos szerep vár Önökre, nemcsak fegyvereink gyarapodó ereje miatt.”

Bevallom: én is a kevesek közé tartozom, vagyis fogalmam sincs milyen fontos feladat vár az új katonatisztekre, hogy mit jelent az orbáni fogalmak szerinti kitétel, azaz, hogy nem csak a fegyvereink gyarapodó ereje miatt. Vajon kikkel szemben és miért emlegeti a miniszterelnök a fegyvereink gyarapodó erejét, miközben a „hanyatló Nyugatról” beszél, a pártállami idők legszebb szónoklatait idézve. Szerinte a Nyugat elveszített vonzerejét a mi szemünkben, míg Közép-Európa népei a munka becsületét, a nemzeti büszkeséget és a keresztény értékeket helyezik középpontba. Ezért megvédjük határainkat, és migránsok helyett, saját gyermekeinkre hagyjuk a hazánkat. És meg is fogalmazta a túlélésünk törvényeit. Hét pontba foglalta össze, ugyancsak a harc, az erő hangsúlyozása mellett. A hét törvény így hangzik:

1. Haza csak addig van, amíg van, aki szeresse.

2. Minden magyar gyermek újabb őrhely.

3. Az igazság erő nélkül keveset ér.

4. Csak az a miénk, amit meg tudunk védeni.

5. Minden mérkőzés addig tart, amíg meg nem nyerjük.

6. Határa csak az országoknak van, a nemzeteknek nincs.

7. Egyetlen magyar sincs egyedül.

Nem tudhatjuk, hogy ki írta, írja ezeket a szövegeket Orbán Viktornak, eszébe jut-e a magasra emelt zászlók kapcsán a történelmi múlt, de ahogy ezt a hét pontot végigolvassuk, bizonyosan kimondhatjuk: van benne rendszer…