Orbánék károsak a gazdaságra

HírKlikk 2024. október 14. 16:10 2024. okt. 14. 16:10

Orbán Viktor tönkreteszi a gazdaságot, a jobboldali-nemzeti kormány egyre nagyobb problémákat okoz, az államosítás plafonba ütközik az EU legkorruptabb országában – írta Bécsből a Közép-Európa gazdasági helyzetével foglalkozó újságíró, Michaela Seiser.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung cíikkírója szerint az ország mindinkább a kívülálló szerepkörébe helyezkedik az unióban. Orbán legutóbbi brüsszeli vendégjátéka megerősítette, hogy konfrontációban utazik. Évek óta ezt csinálja: figyelmen kívül hagyja a jogállamiság normáit, illetve a közösség más alapelveit. Legutóbbi példa rá a kiskereskedelmi hálózatokra kivetett különadó, ami miatt a Bizottság a múlt héten szerződésszegési eljárást indított.

Kétséges, hogy a dirigista módszerekkel jobban megy-e a gazdaságnak. A hatalom főként a pénzügyek, az energia és a sajtó fölött gyakorol ellenőrzést, miközben az ország immár másodszor az utolsó helyet foglalja el a Transparency International korrupciós rangsorában. És az állapotok egyre csak romlanak. Pedig túlkapások lényegesen visszavetik a növekedést.

Martin József, a civil szervezet magyarországi vezetője emlékeztetett arra, hogy Magyarország az egy főre jutó GDP alapján már csupán a bolgárokat, horvátokat és románokat előzi meg a 27-ek sorában. 

Richter Sándor (Bécsi Gazdasági Összehasonlítások Intézete, WIIW) arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar politika az utóbbi 14 évben igen erős befolyást gyakorolt a gazdaságra. Most pedig a választás közeledtével, a Tisza Párt felbukkanása folytán fennáll a veszély, hogy megint megindul az osztogatás. Ezért az elemző az infláció megugrásától, a forint meggyengülésétől és nagyobb államháztartási hiánytól tart, és rámutatott: ha így lesz, az tovább rontja a jólét kilátásait.

(A cikk csak előfizetők számára olvasható.)

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom