Orbánék még mindig nem értik, hogy mi a probléma

Kardos Ernő 2020. április 7. 17:52 2020. ápr. 7. 17:52

„Nagyon fontos, hogy végre kamatot emelt a jegybank” – nyilatkozta portálunknak Pogátsa Zoltán. A közgazdász szerint, a döntéssel a jegybank annyit elért, hogy a megélhetési költségek újabb durva emelkedése talán már elkerülhető. A gyenge forint egyébként már a gazdaság számára is szinte elviselhetetlen volt. Pogátsa úgy véli, az is üdvözlendő, hogy Orbán Viktor feladta merev álláspontját és hajlandó a munkabérek kifizetését állami eszközökkel is segíteni, tehát a magyar kormány irányváltása jó, de kevés.

Lényegében kamatot emelt a jegybank. Ebben a pillanatban már majd’ tíz forintot erősödött a magyar fizetőeszköz. Mit szól hozzá?

Azt nagyon fontosnak tartom, hogy végre kamatot emeltek! Ha ugyanis tartósan 360 forint felett marad az euró, akkor már drámai import-áremelkedés következett volna be, ami a megélhetési költségeket brutálisan emelhette volna meg. Ezt a veszélyt talán elkerüljük. 

Fontos az, hogy valójában alapkamatot nem emeltek? 

Kétségtelen, nem alapkamatot emeltek, más banki eszközökkel érték el ugyanazt, de ez valójában kamatemelés.

Ez azt jelenti, hogy a következő napokban tovább erősödhet a forint?

Aligha, ez az intézkedés ennyit tudott, ennél nagyobb erősödés csak további intézkedéssel érhető el. Ha a forint árfolyama újra zuhanni kezdene, akkor a Magyar Nemzeti Bank képes beavatkozni. Mindenesetre az fontos, hogy a megélhetési költségek drámai emelkedését egyelőre sikerült egy ponton – ha nem is csökkenteni – legalább megállítani. A jegybank eddigi döntései azt mutatják, hogy a jelenlegi szintet akarják védeni. Kétségtelen, a 360 forint feletti árfolyam nagyon káros a gazdaságnak is. 

Azért az elég nagyot szólt, hogy Matolcsy György 3 ezer milliárdos hitelről beszél, ebből 1500 egy növekedési hitelprogram. Ez előreviszi a gazdaságot?

Egy csomó ilyen hitel van, hiszen adnak pénz a turizmusnak, a felújításokra is stb. Ezek azt jelzik, hogy Orbánék nem értik, mi a probléma. Ugyanis ma teljesen kiesik a kereslet. Ha a piacon nincs kereslet, akkor ott nem pénzre, vagy hitelre van szükség, hanem keresletre, tehát vásárlóra lenne szükség. Ezért is nagyon fontos lenne, hogy elsősorban béreket pótoljanak, hogy megjelenjen a fogyasztó. Ezt a vállalkozásoknak nyújtott hitelekkel nem lehet elérni.  

Elsősorban tehát élénkíteni kellene, nemcsak azért, hogy különböző támogatásokból megélhessenek a családok – ezért is persze –, de azért is, hogy ez a kereslet pörgesse fel a gazdaságot. Orbánék ezt nem teljesen értik, hogy ma nem hitel-, vagy likviditási válság van. Nem fog működni a szokásos adócsökkentés, vagy hitelprogram. Itt alapvetően a keresletet kellene támogatni, de a jelek szerint azt nem akarják. 

A kormány nevében ma Palkovics miniszter jelentette be, hogy a rövidített munkaidőben dolgozók után három hónapig 70 százalékos, a kutatásfejlesztés területén 40 százalékos bértámogatást ad. Ez mire elég?

Félreértés ne essék, ez nem a teljes, hanem csak a munkaidőből kieső bér 70 százaléka, ami azt jelenti, hogy ez effektíve elég kevés. Persze, az jó, hogy legalább elindultunk abba az irányba, hogy az állam átmenetileg átvállalja a bérek egy részét, a költségvetés beavatkozása nélkül, ugyanis a válságkezelés nem fog menni. 

Más országokban a teljes bér 60-70-80 százalékát vállalja át az állam, nálunk ez legfeljebb 30 százalék lehet, vagyis nagyságrendekkel kevesebb, mint máshol. Kétségtelen, ez is több, mint semmi, eddig ugyanis az állam, illetve Orbán Viktor teljesen elzárkózott az elől, hogy részt vegyen a bérek kifizetésében – ezen a döntésén változtatott most a miniszterelnök. Az irány jó lenne, csak kevés.

A legnagyobb vita a kormány nyugdíjemelése körül alakult ki. Erről mi a véleménye?

Ez teljesen a vicc kategóriája! Az, hogy az idei válságra egy év múlva, tehát 2021 februárjában adnak egy heti nyugdíjat, az nevetséges és értelmezhetetlen. Egyébként a nyelvvizsga elengedése épp olyan vicc, ez a fiataloknak odavetett populista intézkedés, mint a jövőbe vesző nyugdíjemelés. 

Aki a mai világban úgy jut egyetemi diplomához, hogy egyetlen idegen nyelven nem beszél, az valójában semmihez nem tud majd kezdeni a világban. Mindezt állami segédlettel – az kétségbeejtő!

Mit szól a cégeknek nyújtott adók és hitelek elengedéséhez?

Ahhoz képest, hogy úgy vezették fel ezt a kormányzati csomagot, hogy a magyar történelem legnagyobb válságkezelő csomagja, akkor bizony csalódást. Ez legfeljebb úgy igaz, hogy különböző adók, vagy hitelek átütemezéséről van szó, vagyis a támogatások jó részét az állam vissza fogja majd kapni. A gazdaság ettől nem fog jelentősen erősödni. 

Van azért a programnak néhány kedvező része, bizonyos ágazatok fejlesztését hasznosnak tartom, így a magyar egészségipar fejlesztését is – ezt kifejezetten pozitív kezdeményezésnek tekintem. 

Hatásosnak tartja, hogy lassan minden napra jut egy mentőcsomag: tegnap a miniszterelnök, ma Matolcsy György, és Palkovics László, holnap ki nyújt be ilyet?

Ezt viszont végképp nem értem. Egy komoly programnak a kommunikációja is rendkívül fontos. Szerintem ez a „minden napra egy tojás”-akció csak gyengíti a bejelentés súlyát, és ezzel hatását is. Egyszerre kellett volna a programot ismertetni, mert a naponta előadott újabb elképzelések még a közgazdász fejében sem állnak össze egész rendszerré. Mindez persze azt jelenti, hogy az ország vezető nem is egészen tudják, hogy mit akarnak.