Orbánék miatt komoly pénzeket veszíthetünk

HírKlikk 2019. szeptember 17. 13:36 2019. szept. 17. 13:36

Boszorkányüldözés folyik Magyarországgal ügyében. Ezt mondta Varga Judit a brüsszeli meghallgatásról, amit a 7-es cikkelyes eljárás keretében tartottak hétfőn. Az igazságügyi miniszter az ajánlásokat sem fogadja meg, szerinte ugyanis minden rendben van. Ezzel kapcsolatban Balázs Péter az ATV Start című műsorban azt mondta, hogy a tegnapi találkozó jelentősége abban rejlik, hogy az érintett tagállam lehetőséget kap arra, hogy egy hosszú beszélgetés során előadja szempontjait és a kérdésekre is válaszoljon.

A volt uniós biztos emlékeztetett: az Európai Parlament egy évvel ezelőtt határozott arról, hogy meg kellene nézni: helyén van-e a jogállam Magyarországon, de az országgal kapcsolatban már 2011 óta halmozódtak a problémák.

"Aki ettől azonnali intézkedést vár, az csalódni fog” – ezt már arra felelte Balázs Péter, hogy az eljárásnak nem lesz azonnali jogkövetkezménye, de az eljárás halad tovább a maga útján.

Szerinte fontos az is, hogy a finn elnökség általános vitát kezdeményezett a témában. Arra is megérett a helyzet – folytatta –, hogy valamiféle felügyeleti mechanizmussal vegyék elejét, hogy ilyesmi előforduljon más tagállamokban is. A volt uniós biztos elmondta, Magyarország az egyik legélesebb példa arra, hogy sérülhet a jogállamiság egy uniós országban, még a tagállami felvételt követően is.

Mint mondta, halmozódtak az ötletek, hogy miképpen lehet ezt szankcionálni, és ez elvezet a másik jelentőséghez. Az Általános Ügyek Tanácsában az első napirendi pont ugyanis – jegyezte meg – a következő uniós költségvetés volt, és a nettó befizetők részéről felmerült az igény, hogy ahol nincs kiszámítható üzleti környezet, oda ne menjen uniós pénz vagy legalábbis ne úgy, ahogyan eddig.

Balázs Péter szerint a magyar kormány láthatóan teljes tagadásban van és semmit nem fogad el a kritikákból és még a pávatánc sem kezdődött meg.

A volt külügyminiszter szerint együttműködés nélkül pedig félő szerinte, hogy „komoly pénzeket fogunk elveszíteni”.

Forrás: atv.hu