Orbánék morális züllöttségét jelzi a Soros elleni újabb támadás

Harkai Péter 2020. május 13. 06:43 2020. máj. 13. 06:43

Ötezer koronavírus-tesztet adományozott Budapestnek az Amerikában élő üzletember és filantróp. A kormánynapilapban azonnal megjelent a kettes számú, férfi kormánytörténésztől egy írás, amely önnön kérdését, miszerint „Milyen ember Soros György?” már dolgozata első mondatában tömören megválaszolta: „A hűvös, tárgyilagos politikai elemzés következtetése nem lehet más, mint hogy: Soros György egy piszkos gazember.” Horn Gábortól, a Republicon Alapítvány kuratóriumi elnökétől próbáltunk szakmai választ kérni a fantáziátlan támadás okairól.

– Politikai elemzőként, segítsen értelmezni azt a mániákus katatóniát, amivel a kormányoldal még az ingyenesen felajánlott járványügyi segítség kapcsán is propagandaautomataként rázendített a mocskolódó sorosozásra. Ezt nem lehet megunni...?

– Bizonyára ismeri azt a hajdani viccet, hogy az antiszemitizmushoz nincs szükség zsidókra. Súlyos tízmilliárdokat költött el a kormány a pénzünkből, hogy Soros Györgyből ördögöt alkosson és most fut a pénze után. Volt kísérlet más ellenségképre átállni, de nem nagyon sikerült. Valószínűleg nem véletlen, hogy nincs olyan pénteki rádióinterjú a miniszterelnök részéről, ahol ne hordana össze tücsköt-bogarat a kilencven éves idős emberről és úgy állítja be, mintha ülne és azon törné a fejét, hogy miként tudja Orbán Viktort tönkretenni. Ha nem ismerném ennek a politikai praktikumát, még azt hinném, hogy valamilyen személyiségzavar kínozza a miniszterelnököt, ha azt hiszi, hogy egy amerikai milliárdos azzal kel és fekszik, hogy mi van Orbánnal. Mindez egy undorító, morálisan elfogadhatatlan és védhetetlen politikai befektetés a részükről. 

– Mennyiben eleme vagy alapja ennek a gonosz milliárdos kapitalista mezébe bújtatott, ideológiai járványként értelmezhető antiszemitizmus még most, a biológiai járvány idején is?

– Én egyáltalán nem gondolom, hogy Orbán Viktor antiszemita lenne.

– Ebben egyetértünk, de akkor annál rosszabb a helyzet a sorosozós manipulálással.

– A populizmus lényeges eleme, hogy kell ellenség. Az újkori populizmusnak kétféle sajátossága van – egyrészt megérzik, hogy mit akarnak hallani az emberek és az mondják – mint például a rezsicsökkentés –, másrészt kitalálnak egy összeesküvés-elméletet és azt felépítik, mint például a migráns nélküli migránsválság.

– Ezzel valóban hosszú időre meghatározták a hazai politikai életet, de belőlük legalább ijesztgetésből bekényszerítettek több százat a Keleti pályaudvarhoz pár hétre és lehetett őket rettegve bámulni. Sorost meg még annyit sem látni.

– Nem kell, hogy valóságtartalom legyen, hiszen ennek a nagyon erősen mediatizált populista politikának lényeges eleme, hogy meg kell építeni egy ellenséget. Ilyen kísérlet volt az Európai Unió is, de az nem nagyon jött be, mert az EU itt van a közelben, visszaszól, reflektál, szankcionál, lehettek következmények. A 90 éves, Amerikában élő filantróp nem fog visszaszólni, mert ennél elegánsabb, intelligensebb – még ha meg is van a véleménye a magyar kormányról. Ebből a szempontból jól kitalált ellenségkép, bár kell rá költeni rendesen. Ráadásul sajnos nem a sajátjukat költik minderre. Nem több mindez, mint méltatlan politikai kalandorság.

– Bár köszönetet nem vár, de Soros György tevékenységét ismerve, elég sokat segített Orbánon keresztül magyarok millióinak a 80-as évektől kezdve. Álnaiv a kérdés, de akkor mi a fene baja lehet a jelen kormánynak pont vele?

– Ennek az egésznek van egy morális züllöttsége a részükről. Mindez a gyűlöletbeszéd sajátos formája, ami beül a lelkünkbe. Orbánnak szerintem fogalma sincs, hogy milyen iszonyatos károkat okoz. Ez a folyamatos és aktív gyűlöletkeltő propaganda leülepszik az emberek lelkében, generációk nőnek fel ebben és azt hiszik, hogy ez az élet része.

– Ez azért több mint közéleti horror. És teljesen hihető.

– Gondoljon bele, hogy egy 17-18 éves diák, aki elkezdte a középiskolát és ebben kamaszodik, ezt látta kiragasztva az óriásplakátokon, fogyasztja a médiából, a formálódó, felnövekvő életének evidens része, hogy vannak gyűlölendő személyek vagy intézmények és azokat kell utálni, mert utálni kell, állampolgári kötelesség – ezt harsogja az ország vezetése akár két generációs növekedésen át. És így, ebben szocializálódnak kamaszok százezrei.

– Születtek minderről szociológiai felmérések, tanulmányok, hogy a felelőtlen politikai gyűlöletkeltés milyen nyomokat hagy, hagyott Magyarországon?

– Hogyne. Annak a mértéke, hogy mennyire elfogadók a magyarok a mássággal, az idegenekkel szemben, borzalmasan sokat romlott az elmúlt időszakban. 42 százalék körüli volt 2004-2005-ben ez az arány a teljes lakosság körében. 2018-ban ez az adat 64 százalék volt, ami több mint drámai. Riasztó adat, amiről sajnos kevés szó esik, annak ellenére, hogy mekkora pusztítást végezhet az ország mentális állapotában. 

– Ezzel gyakorlatilag generációk egészséges mentális állapotát kockáztatják, visszafordíthatatlan károkat okozva. Érthetetlen, hogy mindennek a veszélyére senki sem figyelmezteti Orbánt, akire sok mindent lehet mondani, de azt, hogy buta lenne, aligha.

– Orbán és csapata egy rövid távú kalandorcsapat. Nem gondolkoznak hosszú távban, nem hogy távlatokban, ami egy ország fejlődéséhez elengedhetetlen. Ezzel szemben, olyan hosszú távú károkat okoznak, amik helyrehozhatatlanok. Ezt kellene végre megértetni az emberekkel.