Orbánék rosszul értelmezik a szuverenitást

HírKlikk 2024. szeptember 28. 12:15 2024. szept. 28. 12:15

Szent-Iványi István úgy látja, politikai akarat esetén még helyreállítható Magyarország és az Európai Unió jelenleg hanyatló kapcsolata. A külpolitikai szakértő azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy ehhez az is kell, a magyar vezetés hagyjon fel a szuverenitás téves értelmezésével.

Az Európai Unió tagállamai közösen gyakorolják a szuverenitást, ami természetesen Magyarországra is érvényes. Ez ugyanis erősít bennünket – fejtette ki a volt külügyi államtitkár és nagykövet a Klubrádiónak adott interjúban. A tagsággal soha nem látott lehetőséget kapott Magyarország: beleszólása van egy nagyobb közösség dolgaiba, ami korábban elképzelhetetlen volt. 

A jelenlegi magyar kormány azonban nemcsak a szuverenitást értelmezi rosszul, hanem a semlegességet is. Tagja ugyanis két meghatározó szövetségnek, a NATO-nak és az Európai Uniónak, tehát nem folytathat tőlük teljesen független politikát. Ha mégis erre törekednek, akkor a senki földjén találják magukat, ami nem jó hely, hiszen mindenki oda lő – fogalmazott Szent-Iványi István. Hozzátette, a jelenlegi rendszer felélte tartalékait és nagyon rossz pályán van. Az, hogy a külpolitikában szinte mindenkivel összeveszett, nem járul hozzá a magyar érdekek érvényesítéséhez.

A külpolitikai szakértő úgy véli, a mostani félév, az unió soros elnöksége lehetőséget teremtett volna a viszony konszolidálására. Ehelyett azonban csak tovább romlott a helyzet, ami – szavai szerint – túlmegy minden észszerűségen. 

A Fidesz kritikátlan hívainek persze ezzel sincs semmi problémájuk – folytatta az elemző. Úgy gondolják, dícsértes a kemény kiállás, hiszen „a magyar nem alázkodik meg”. A racionálisabban gondolkodó hívek között azonban már észlelhető a kritikusabb hang is. Szent-Iványi István hivatkozott arra, hogy amikor négyszemközt beszélget a jelenlegi rendszer politikusaival, néha már utalnak rá, hogy ezt abba kellene hagyni. A nyilvánosság előtt azonban még nem vállalják a véleményüket.

Orbán Viktor ugyanis Bólogató Jánosokkal vette magát körül és ők azt mondják, amit hallani szeretne. A szakértő utalt rá, hogy nemrég jelent meg a bukott amerikai elnökről szóló könyv, amely szerint Donald Trump környezetében is hasonló volt a helyzet. Nem véletlen tehát, hogy a magyar miniszterelnök Trump egyik legnagyobb híve és csodálója – mondta Szent-Iványi István. 

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom