Orbánon nem fog a golyó

HírKlikk 2019. június 20. 07:05 2019. jún. 20. 07:05

"Úgy tűnik, rajta nem fog a golyó" – mindezt Körösényi András mondta a HVG-nek Orbán Viktor miniszterelnökről. A politológus Gyulai Attilával írt tanulmányt a jelenlegi politikai rendszerről.

Hamvay Péter, az Orbán-rendszer működéséről, alapjairól és jövőjéről kérdezte az MTA politikatudományok doktorát Körösényi Andrást. Az egyetemi tanár szerint korábban a választóknak voltak pártjaik, most a politikusoknak vannak választóik.

Körösényi azt is állítja, hogy az olyan rendszer, mint Orbáné vagy Trumpé demokratikus választásokkal alakul ki, de a hatalomra került karizmatikus személy úgy tekinti a végeredményt, mint amelyik feljogosítja a demokratikus intézmények átlépésére.

Az egyetemi tanár úgy látja, hogy Orbán Viktort le lehet váltani, de ezzel nem biztos, hogy megtörne a karizmája, hiszen „2002-ben és 2006-ban is választási vereséget szenvedett, ami cseppet sem ártott neki”.

– Orbán nem pusztán azért rombol szét intézményeket, hogy újakat hozzon létre, és konszolidálja azokat, hanem hogy permanens mozgásban tartsa a politikát, és fenntartsa a válsághelyzet képzetét – mondta a HVG-nek Körösényi András.

Forrás: HVG