Orbánt nem ütötték ki, de súlyos pontozásos vereséget szenvedett

NVZS 2022. december 1. 14:00 2022. dec. 1. 14:00

​​​​​​​„Orbán és a kormánya egyelőre pontozásos vereséget szenvedett, ki ugyan nem ütötték, de kikapott, mégpedig elég jelentős ponthátránnyal” – értékelte az ökölvívásból vett hasonlattal az Európai Bizottság Magyarországról hozott szerdai döntését Inotai András. A közgazdászprofesszor úgy látja: „a pénz szempontjából egy tapodtat sem léptünk előre, ezzel szemben kitolódtak a határidők, s immár biztos, hogy az idén egyetlen centhez sem férünk hozzá, sőt, már az is erősen kérdésessé vált, hogy 2023 első felében kapunk uniós pénzeket”. Továbbra is állítja, hogy az unió alapvető értékei és az Orbán-rendszer pillérei nem férnek el egymás mellett, s ha a Bizottság tényleg komolyan veszi, hogy a megszabott feltételek teljesítését, s komolyan ellenőrzi is azt, akkor az Orbán-rendszer összeomolhat.

Mint ahogy portálunk is beszámolt róla az Európai Bizottság szerdai döntésében – szigorú kondíciók mellett – ugyan rábólintott a magyar helyreállítási tervre, ugyanakkor kimondta, hogy Magyarországon továbbra is kockázatok fenyegetik az európai uniós támogatások szabályszerű felhasználását és ezzel összefüggésben a jogállamisági normák tiszteletben tartását. Ezt figyelembe véve, két különálló, de egymáshoz kapcsolódó döntés született Brüsszelben.

Az egyik értelmében a testület azt javasolja a Tanácsnak (amely december 16-án tartja a kérdésben döntő ülését), hogy a hét éves költségvetés terhére Magyarország számára „félretett” összegből függesszen fel 7,5 milliárd eurónyi támogatást, a kohéziós politika három operatív programjával kapcsolatos kötelezettségvállalások 65 százalékát. Az összeg felszabadításához az Orbán-kormánynak kézzelfogható eredményekkel járó lépéseket kell tennie a korrupció, különösen a magas szintű korrupció letörésére, meg kell erősítenie az igazságszolgáltatás függetlenségét és az uniós pénzügyi források szabályos felhasználását ellenőrző rendszert kell működtetnie.

A brüsszeli testület ezzel egyidejűleg azt javasolta a Tanácsnak, hogy hagyja jóvá a gazdaság élénkítését szolgáló magyar helyreállítási tervet, de ezt is komoly feltételekhez kötötte. Ennek értelmében, a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) keretében mindaddig nem teljesíthető kifizetés Magyarország számára, amíg az ország maradéktalanul és pontosan végre nem hajt 27 – szupermérföldkőben meghatározott – intézkedést. Az ország tehát csak akkor kapja meg az Európai Unió járvány idején létrehozott támogatási alapjából a számára elkülönített 5,8 milliárd euró (2300 milliárd forint) első részletét, ha végrehajtja az ehhez szükséges reformokat. A helyreállításra szánt pénzek lehívásához a korrupciót megfékező intézkedések mellett jogszabályi változtatásokra van szükség a bíróságok függetlenségének garantálására is.

Miközben a kormány tagjai diadalittasan nyilatkozgatnak, sokatmondó módon, Orbán Viktor (legalábbis e sorok megírásáig, csütörtök délelőttig) hallgatott. Ez akár a vereség közvetett beismerése is lehet, hiszen ismerjük már őt: nem szereti magát előtérbe helyezni akkor, ha nem az ő szája íze szerint alakulnak a dolgok – és akkor még finoman fogalmaztunk, mondhattuk volna, hogy gyáván a háttérbe vonul kényes ügyek tálalásakor vagy elfogadásakor. Ám például Navracsics Tibor azt mondta, hogy „„Mi tovább is el fogunk jutni, egészen addig, hogy meg fogjuk kapni a pénzt...a Tanácsban az a pont nem fog változni, amivel elfogadták a helyreállítási pénzeket, de a többi (vagyis a pénzek felfüggesztése) akár még pozitívan is változhat.”. 

De mi az igazság a brüsszeli döntéssel? Vajon siker vagy kudarc Orbán, a magyar kormány számára? Inotai Andrást kérdeztük.

Az, hogy siker-e vagy sem, azon is múlik, hogy miben mérjük a sikert – válaszolta a közgazdászprofesszor. Abban-e, hogy teljesen nem kaszáltak el minket, vagy abban, hogy az összes pénzhez hozzájutunk – vetette fel. Hozzátette, az sem teljesen igaz, hogy nem kaszáltak el minket, részben ugyanis ez történt. Egyrészt a hét éves helyreállítási tervet elfogadásra ajánlják a Tanácsnak, s ezzel – valószínűleg – az 5,8 milliárd eurós összeg 70 százaléka nem vész el. Igaz, ennek az a feltétele, hogy a Tanács jóváhagyja a Bizottság javaslatát, ellenkező esetben azonban elvész, mert december 31-én lejár a határidő.

A másik oldalon ugyanakkor már nem 17, hanem 27 követelményt szabott a Bizottság, amelyeket Magyarországnak teljesítenie kell – mutatott rá, kiemelve, hogy ezek határideje jóval áthúzódik majd 2023-ra. És csak azután beszélhetünk egyáltalán a pénzről, miután a feltételeket a magyar kormány teljesíti, illetve, miután a Bizottság meggyőződik arról, hogy nem vizezték fel azokat. Majd megjegyezte: „merthogy tudjuk, veszélyhelyzetben a kormány akár egy éjszaka alatt bármit átírhat, még a kétharmados parlamenti többség sem kell neki hozzá”. Emellett az is kell még, hogy a Bizottság olyan kemény maradjon, mint amilyen végre valahára volt, s tényleg ellenőrizze, hogy amit megvalósítunk, az valóban úgy valósul meg, ahogy azt elvárják – fejtegette.  

A pénz szempontjából egy tapodtat sem léptünk előre, viszont a határidők kitolódtak, már biztos, hogy az idén egyetlen centhez sem férünk hozzá, sőt, már 2023 első fele is erősen kérdésessé vált” – összegezte a helyzetet. Hozzáfűzte: néhány hónapos csúszás is jelentős problémákat okoz, ismerve a magyar gazdaság helyzetét, azt, hogy pénzügyileg rendkívül labilis. Nem beszélve arról, hogy a nemzetközi pénzpiac bizalma még inkább megrendülhet Magyarország iránt, vagy azért, mert úgy látják, a pénz az ablakban van, úgy ítélik meg, hogy az ország nem fog hozzájutni ezekhez a forrásokhoz, vagy ha mégis, akkor is túlságosan későn ahhoz, hogy segítsen kezelni a válságot. Pénzhez a magyar állam ilyen körülmények között csak hatalmas kamatfelárral, rendkívül rossz kondíciókkal juthat – mutatott rá a közgazdászprofesszor.

Ez azt jelenti, hogy Orbán elveszítette, ha nem is a harcot, de egy csatát igen? – kérdeztük. Inotai szerint „egyelőre pontozásos vereséget szenvedett Orbán és a kormánya, bár nem ütötték ki, kikapott, mégpedig elég jelentős ponthátránnyal”.

Tartja-e még a korábban portálunknak kifejtett álláspontját, miszerint, ha Orbán végrehajtja a Bizottság által megkövetelt változásokat, akkor összeomlik maga a rendszere? – tettük fel a kérdést. „Továbbra is állítom, hogy az uniós alapvető értékek és az Orbán-rendszer pillérei között semmilyen közös felület nincs. Nem fér el egymás mellett a kettő. Ha tényleg komolyan veszi a Bizottság, hogy teljesítsük a megszabott feltételeket, s ellenőrzi is a maradéktalan teljesítést, akkor az Orbán-rendszer pillérei összeomlanak” – vélte Inotai András.