Óriási a botrány: kiszivárgott az Irán elleni izraeli-támadás egyik terve

HírKlikk 2024. október 20. 16:10 2024. okt. 20. 16:10

Megerősítették a hitelességét annak a frissen kiszivárgott amerikai hírszerzési dokumentumnak, amely felfedi Izrael terveit egy Irán elleni katonai csapásról, így  súlyos következményekkel járhat az amerikai-izraeli kapcsolatokra. Október közepén ugyanis szigorúan titkos dokumentumok jelentek meg az interneten, amelyeket először egy „Middle East Spectator" nevű Telegram-fiók tett közzé – írja a CNN. A dokumentumok Izrael fegyverek áthelyezésére és légierő-gyakorlatokra készül, amelyek során levegő-föld rakétákat is teszteltek.

A szivárogtatásnak azonnali vizsgálat lett a következménye az Egyesült Államokban. A Pentagon, az FBI és az amerikai hírszerző ügynökségek közösen keresik a választ arra, hogy ki férhetett hozzá ezekhez a dokumentumokhoz, és hogyan szivárogtak ki. A helyzetet „nagyon aggasztónak" nevezte egy amerikai tisztviselő, míg egy másik megjegyezte, hogy bár a két kiszivárgott dokumentum önmagában nem a legsúlyosabb, a félelem az, hogy további, még érzékenyebb információk is nyilvánosságra kerülhetnek – írja az atv.hu.

A szivárogtatás másik kényes pontja, hogy a dokumentumok arra is utalnak, hogy Izrael rendelkezik nukleáris fegyverekkel, amit a zsidó állam hivatalosan soha nem ismert el. Nem világos, hogy a dokumentumok hogyan kerültek nyilvánosságra. Nem tudni, hogy hackertámadás eredménye volt-e, vagy szándékos kiszivárogtatás történt. Az Egyesült Államok különösen érzékeny az iráni hackertámadásokra, hiszen korábban már történt hasonló eset: augusztusban kiderült, hogy Irán Donald Trump kampánydokumentumait hackelte meg.

Ez a szivárogtatás azért is fontos, mert egy évvel ezelőtt már történt egy hasonló nagy horderejű eset, amikor egy 21 éves nemzeti gárdista Discordon szivárogtatott ki titkos amerikai hírszerzési adatokat, ami szintén komoly feszültségeket okozott több szövetséges, köztük Dél-Korea és Ukrajna között.

Forrás: atv.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom