Orosz oldalon harcoló észak-koreai katonák is meghalhattak Ukrajnában

HírKlikk 2024. október 8. 14:05 2024. okt. 8. 14:05

A Kyiv Post hírszerzési forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy hat észak-koreai tiszt is volt a 20 katona között, akik egy ukrán rakétacsapásban haltak meg az oroszok által megszállt Donyeck térségében.

Valószínűleg észak-koreai katonák harcolnak Ukrajnában az orosz csapatok oldalán, néhányan már meghaltak, és várható, hogy még több katonát küldenek oda – közölte kedden a dél-koreai védelmi miniszter.

Az ukrán média a hétvégén arról számolt be, hogy hat észak-koreai katonatiszt halt meg egy ukrán rakétatámadásban, amelyet október 3-án az oroszok által megszállt Donyeck melletti területen hajtottak végre – írja az Euronews.

Kim Yong-hyun dél-koreai védelmi miniszter kedden azt mondta a törvényhozóknak, „a különböző körülményeket figyelembe véve, nagyon valószínű", hogy a jelentés igaz. Észak-Korea várhatóan még több reguláris katonát küld Oroszország háborús erőfeszítéseinek támogatására – tette hozzá.

Szakértők már régóta állítják, hogy az orosz erők észak-koreai rakétákat telepítenek Ukrajnába – ezt mind Moszkva, mind Phenjan tagadja. Dél-Korea azt is állítja, hogy Phenjan több ezer konténernyi fegyvert küldött Oroszországnak ukrajnai felhasználásra.

Az atomfegyverekkel rendelkező Észak az elmúlt években nyilvánosan erősítette katonai kapcsolatait Moszkvával. Vlagyimir Putyin elnök júniusban látogatást is tett Phenjanban, ahol kölcsönös védelmi megállapodást írt alá Kim Dzsong Un vezetővel.

Elemzők arra figyelmeztettek, hogy a tüzérségi és cirkálórakéták közelmúltban felgyorsult tesztelése és gyártása az Oroszországba történő szállításokra való felkészülést szolgálhatja – írja a Kyiv Post.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom