Orosz titkos ügynökök hálózata működik az európai csúcsvezetők környezetében

HírKlikk 2021. május 12. 18:18 2021. máj. 12. 18:18

Az orosz titkos ügynökök már behatoltak a német kancellár közvetlen környezetébe és az osztrák titkosszolgálatba, de Kreml-barát hálózat működik a hatalom csúcsain Csehországban, Cipruson, Franciaországban, Görögországban, a letteknél, litvánoknál és a lengyeleknél is – írja az EUObserver.

A portál Mihail Hodorkovszkijt idézte, aki online meghallgatáson vett részt az Európai Parlament külföldi beavatkozással foglalkozó bizottságában. Az egykori orosz oligarcha szembekerült Putyinnal, amit követően éveket töltött odahaza börtönben, jelenleg pedig svájci emigrációban él. Egy orosz üzletember, Jakunyin által Németországban létrehozott civil szervezet megállapításaira alapozta a kijelentéseit. 

Jakunyin sok részletet nem árult el, nehogy Oroszországban veszélybe kerüljön az informátorok és családtagjaik élete, de a lényeget hatvan oldalas jelentésben foglalta össze. Az anyagot eljuttatta a testület tagjainak, és név szerint meg is említett több delikvenst az egyes országokban működő V. hadtestből. Az egyik érintett, egy francia EP-képviselő történetesen ott ült a bizottságban a meghallgatás során, de nem szólalt meg. Hodorkovszkij elmondta, hogy a kiszemelteket mindenekelőtt vesztegetéssel cserkészik be – idézte fel előfizetőinek szánt cikkében az EUObserver.

 
Forrás: Hírklikk