Oroszország felelős Litvinyenko meggyilkolásáért – az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint

HírKlikk 2021. szeptember 21. 14:50 2021. szept. 21. 14:50

Oroszország felelős Litvinyenko meggyilkolásáért az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint. (Litvinyenkót még 2006-ban mérgezték meg Londonban, polóniummal.)

Ki volt Litvinyenkó?

Alekszandr Valtyerovics Litvinyenko orosz titkosszolgálati tiszt 1962-ben született Voronyezsben. 1988-tól 1999-ig a KGB, majd az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tisztje volt. Miután szembekerült a szolgálattal, 2000-ben Nagy-Britanniába szökött. 2003-ban a brit titkosszolgálat Edwin Redwald Carter fedőnév alatt beszervezte. Havi 2000 font juttatásban részesült, és kapott egy titkosító programmal rendelkező telefont is. Kapcsolattartója egy Martin fedőnevű brit ügynök volt – írja az Euronews.

Litvinyenko összeköttetésben állt a spanyol titkosszolgálattal is, mert a spanyolokat nagyon érdekelte az orosz oligarchák és a Spanyolországban tevékenykedő orosz bűnözői csoportok közötti kapcsolat.

Litvinyenkót 2006-ban mérgezték meg Londonban, polóniummal. Az egykori orosz kém addigra már brit állampolgár volt. Nem sokkal korábban, az egykori kém kutakodni kezdett az októberben Moszkvában meggyilkolt ismert tényfeltáró újságírónő, Anna Politkovszkaja halálának körülményei után. Novemberben egy londoni hotelben teázott – valószínűleg a teába rejtették a polóniumot, amely így került a szervezetébe.

2006. november 23-án, három heti haláltusa után hunyt el a londoni University College egyetem klinikáján; halálát a szervezetébe került polónium okozta. „Az, hogy megmérgeztek, azt mutatja, jó irányba indultam. A Kreml szokása, hogy megöli az igazmondó embereket” – mondta néhány nappal halála előtt Litvinyenko. Felesége és fia, Anatolj évekig jártak bíróságra, hogy kiderítsék, ki követte el ezt a gyilkosságot.

A gyanú az orosz üzletember, Andrej Lugovoj egykori KGB-tisztre terelődött, de soha nem sikerült bizonyítani. 2007-ben az orosz parlament tagjai közé választották – megválasztása az akkori közvélemény szerint „a Nyugat arconköpése" volt. Egy, az Egyesült Királyságban történt nyomozás szerint, amelyet 2016-ban indítottak, a gyilkosságot „valószínűleg" Putyin tudtával hajtották végre.

Oroszország mind 2006-ban, mind utána tagadta, hogy bármiféle köze is volna az egykori kém halálához.

A Kreml szerint az EJEB megalapozatlan döntést hozott a Litvinyenko-ügyben

Megalapozatlanul marasztalta el az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) az orosz államot Alekszandr Litvinyenko, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt alezredesének 2006-ban elkövetett meggyilkolásáért, mivel nem rendelkezhet minden információval az üggyel kapcsolatban - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírónak kedden Moszkvában.

"Az EJEB-nek aligha van bármilyen jogköre, technológiai lehetősége lenne arra, hogy információval rendelkezzen erre vonatkozólag"- nyilatkozott Peszkov az ítéletet kommentálva.

"Tudják, a mai napig nincs semmi eredménye a vizsgálatnak, ezért ilyen állítást tenni minimum megalapozatlan" - tette hozzá.

A kérdésre, hogy a Kreml hajlandó lesz-e elfogadni az EJEB döntését, kijelentette: "Nem vagyunk készek hallgatni az ilyen döntésekre".

Forrás: Euronews