„Oroszország nem fog nyerni" – Biden és Harris is támogatásáról biztosította Zelenszkijt

HírKlikk 2024. szeptember 27. 14:05 2024. szept. 27. 14:05

Washingtoni tárgyalásukon az amerikai elnök további több milliárdos segítséget ígért Zelenszkijnek az Oroszország elleni harchoz. Harris bírálta Trump javaslatát, hogy Ukrajna engedjen át területeket Oroszországnak. A republikánus exelnök előbb megalázta, most mégis tárgyalni fog az ukrán elnökkel.

Joe Biden bejelentette, hogy újabb 8 milliárd dollárral, több rakéta, drón, lőszer és egyéb ellátmány szállításával támogatják Ukrajna harcát Oroszország ellen. Az amerikai elnök erről akkor beszélt, amikor Washingtonban fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt – írja az Euronews.

„Oroszország nem fog győzni, Ukrajna fog. És mi továbbra is önök mellett fogunk állni minden lépésnél” – mondta Biden ukrán kollégájának a Fehér Ház Ovális Irodájában. Zelenszkij azt mondta, hogy „nagyra értékeli" a bejelentést.

Az amerikai elnök ugyanakkor továbbra sem foglalt állást Zelenszkij azon kívánságával kapcsolatban, hogy a Nyugat hagyja jóvá az általa szállított fegyverek oroszországi célpontok elleni bevetését. Ezt Ukrajna már jó ideje sürgeti, Washington azonban mindeddig elutasította, mivel félt az eszkalációtól, amely közvetlen konfliktushoz vezethetne Oroszországgal.

Az ukrán elnök tárgyalt Kamala Harris amerikai alelnökkel is, aki „veszélyesnek és elfogadhatatlannak" minősítette azokat a javaslatokat, amelyek szerint Kijevnek területeket kellene átengednie a Moszkvával való béke érdekében. Ezzel vetélytársa, Donald Trump elképzeléseit bírálta, aki azt akarná, hogy Kijev tegyen területi engedményeket Moszkvának.

„Vannak olyanok az országomban, akik (...) arra kényszerítenék Ukrajnát, hogy adja fel szuverén területének nagy részét, azt követelnék, hogy Ukrajna fogadja el a semlegességet, és azt követelnék, hogy Ukrajna mondjon le a más nemzetekkel fenntartott biztonsági kapcsolatokról" – mondta washingtoni sajtótájékoztatóján.

Ezek a javaslatok megegyeznek Putyin javaslataival. És tisztázzuk, ezek nem béketervek, hanem a kapitulációra irányuló javaslatok, amik veszélyesek és elfogadhatatlanok – közölte Kamala Harris.

Donald Trump az elmúlt időszakban többször bírálta az Ukrajnának nyújtott amerikai segítséget, dicsérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és Zelenszkijt hibáztatta a folyamatos vérontásért. Legutóbb egy észak-karolinai kampányrendezvényen becsmérlő megjegyzéseket tett Zelenszkijről, és hagyta, hogy rajongói kifütyüljék az ukrán elnököt.

Ezzel együtt, miután napokig kérdéses volt, hogy a két vezető leül-e egymással, Trump közölte, hogy pénteken a New York-i Trump Towerben – Zelenszkij kérésére – találkozik az ukrán elnökkel. A volt elnök elutasította Harris bírálatait, és ragaszkodott ahhoz, hogy csak meg akarja állítani a „horror-showt, ami folyik".

Arra a kérdésre, hogy Ukrajnának fel kellene-e adnia területeket, Trump azt mondta: „meglátjuk, mi történik", és „békére van szükségünk". Mint mondta, ő az egyetlen, aki megállíthatja a háborút, Biden és Harris kezéhez viszont „sok vér tapad", és még nem látszik a vérontás vége.

Zelenszkij elsősorban azért akart Washingtonba utazni, hogy ismertesse a Fehér Házzal, a Kongresszussal és Donald Trumppal a háború végjátékának elérésére vonatkozó béketerveit (a „győzelmi terveit"), amelyekkel javítaná Ukrajna esélyeit a harctéren és esetleges befolyását a tárgyalóasztalnál.

Közben a republikánusok kifogásolták, hogy Zelenszkij ellátogatott egy Pennsylvania állambeli fegyvergyárba, ahol lőszert gyártanak Ukrajna számára. Mike Johnson, a képviselőház republikánus elnöke éles hangon felszólította Zelenszkijt, hogy vonja vissza washingtoni nagykövetét, aki a találkozót szervezte – ez ugyanis szerinte „beavatkozás a választásokba".

Csütörtökön az ENSZ Közgyűlés előtt felszólalva, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke sürgette Kínát, hogy gondolja át az Oroszországnak nyújtott támogatását, és „használja befolyását annak biztosítására, hogy az Egyesült Nemzetek Alapokmányát tiszteletben tartsák".

„Az Európai Unió támogatja Ukrajnát, és addig fogja támogatni, amíg szükséges, hűen a szabadság és a szolidaritás ígéretéhez, elkötelezetten az Egyesült Nemzetek Alapokmányának elvein alapuló igazságos és tartós globális béke mellett" – mondta Michel.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom