Őrsi Gergely: arra költöttünk az elmúlt években, amire kellett, és nem látványberuházásokra

HírKlikk 2023. november 28. 15:10 2023. nov. 28. 15:10

Ha röviden kell megfogalmazni, hogy mi határozza meg a kerület vezetésének működését, akkor azt lehet mondani, hogy legyünk minél közelebb az emberekhez, tartsunk minél több kapcsolatot és fogadjuk el, hogy ők számtalan dolgot jobban tudnak, mint mi, a tervezőasztal mögött – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere. A politikus a szocialista párt színeiben nyert 2019-ben, de jó iránynak tartja, hogy a kerület mikroközösségeinek mindennapjaiba nem kúszik be a pártpolitika. 

Egy polgármester, egy politikus buborékban él, sokkal több dicséret jut el hozzá, mint kritika. Hogy ez elég-e az újabb győzelemhez, azt a választás fogja eldönteni, bízom benne, hogy engem és a csapatomat megtisztelnek majd – mondta a jövő évi választásokról a polgármester. „Az, hogy pártpolitika mentes közösségként tud a II. kerület fejlődni, azt elismerik, de hogy sírnak-e a jobboldali vezetés után, azt nem tudni. Nem jön be a kis közösségeink mindennapjaiba a pártpolitika, az egy jó irány.” Hozzátette, megpróbálják olyan mikroközösségek létrejöttét támogatni, ahol az embereknek van alkalmuk egyeztetni és ütköztetni a véleményüket és „addig beszélgetünk, amíg nem alakul ki érzékelhetően egy olyan többségi álláspont, amely egyértelmű irányt ad, például nekem, hogy melyik irányba mozduljunk. Olyan döntés nem lesz, ami mindenkinek jó.”

Mammut

Őrsi Gergely beszélt még a Mammutban történt halálesetek kezeléséről. Elmondta, nem tudja, hogy van-e egy fix határ a polgármesteri és az emberi hozzáállás között, mert az önkormányzati törvény szerint nem terjed ki a hatásköre a bevásárlóközpontra, amelynek nem is felügyeleti szerve. Ugyanakkor ott nyitottak voltak a párbeszédre, hogy ne csak építési szempontból változtassanak, hanem kialakítottak közösen egy segítőközpontot, szakemberekkel, hogy az érintettek ott beszélgethessenek. „Létrehoztuk nyár végén, ősz elején és nagyon sajnálatos, hogy sokan veszik igénybe, és sajnálatos, hogy azóta is történt egy haláleset.”

Hozzátette, amikor egy beváráslóközpont és egy önkormányzat közösen próbál tenni egy olyan ügyben, amely mind a kettőjükön kívül áll, akkor ezzel példát mutatnak, hogy nem csak a kötelezettségüket végzik.

Veszélyeshulladék volt, nincs a kerületben

Ha én szembesülök egy olyan problémával, amit önkormányzati szinten azért nem lehet megoldani, mert egy jogszabály szerint nincs rá lehetőségem, akkor nem azt mondom, hogy hagyjuk, hanem mindent megteszek azért, hogy sikerüljön akár törvénymódosítást kezdeményezni – mondta Őrsi Gergely, aki arra utalt, hogy amikor állami koncesszióba adták a hulladékgazdálkodást a Mol-nak, akkor egyik pillanatról a másikra megszűnt a veszélyeshulladék átvétele. „Pont egy lomtalanításkor történt, törvénymódosítást kezdeményeztünk és lett veszélyeshulladék gyűjtés.”

Már senki nem megy 160-nal

A polgármester beszélt a kerület közlekedésbiztonsági programjáról, amely Kern András parkolásától, a trükkös traffipaxok kihelyezésén át, a jogosítványszerzésig tart, de felfrissítik a passzív elsősegélynyújtó tudást is. Hozzátette, a Harminckettesek terén, a villamosmegállóban elgázolt fiatal lány, Boglárka a II. kerületben lakott és a családja hozzájárult ahhoz, hogy róla nevezzék el a balesetbiztonsági- és megelőzési programjukat.

„Rossz hírem van, a legtöbb traffiboxban van kamera, és mindkét irányba mér, mert tudnak fordulni. Eddig hét traffiboxot helyeztünk el a kerület azon szakaszain, ahol 50 helyett nem 55-tel mennek az autósok.” Elmondta volt, aki 163 kilométeres sebességgel száguldott iskola, óvoda és buszmegálló közötti 40-es táblánál, de a Kapy úton még felfelé is 120-szal mentek sokan, ahol már az átlagsebesség is 70 körül volt. Őrsi Gergely emlékeztetett, a bírságokból nem gazdagszik meg a kerület, mert az államkasszába folyik be a pénz, de az a lényeg, hogy a kerületben ne legyenek halálos balesetek.

Pénz, pénz, pénz…

A Covid-időszak nagyon nehéz volt, mert nemcsak elvonások voltak, hanem többletkiadások is – foglalta össze az elmúlt évek nehézségeit Őrsi Gergely. „Minden háztartásba juttattunk maszkokat, megszerveztük a bevásárlórendszert az időseknek, ingyen tesztelést végeztünk, ezek több százmilliós kiadások, de átvészeltük, felelősen gazdálkodtunk, és nem végeztünk látványberuházásokat.”

Mint mondta, arra költöttek, amire igény volt, ha kellett, akkor gyalogátkelőre, ha kellett akkor tábla kihelyezésére, de két bölcsőde is nyílt. „Egy idős szomszéd hagyott az önkormányzatra végrendeletben egy ingatlant és annyit kért, hogy gyerekzsivaj töltse meg.” Hozzátette, minden pályázaton elindulnak és 457 milliót nyertek, ebből alakítják ki a két intézményt.

A KlikkTV műsorát itt tekinthetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom