Össze kell szednie magát az EU-nak, ha nem akar sok kis Orbánt dédelgetni

HírKlikk 2021. május 9. 09:40 2021. máj. 9. 09:40

Az EU-nak következetesen végig kell vinnie saját programját, ha nem akarja, hogy az Orbánok és Jansák Európája legyen belőle.

Kurier című osztrák lap elemzése arra bíztatja az uniót: ne engedjen a szűklátókörű ellentábornak - vette észre a Népszava. Mert amit az Orbánok és Jansák kínálnak, az minden, csak nem jó a jogállam és a demokrácia szemszögéből. Magyarország éppen most mutatta meg, hogy ez miként is működne, amikor megakadályozta, hogy az EU elítélje a hongkongi választójog drasztikus korlátozását.

Egyensúlyt kell kialakítani a járvány kezelésében is az összeurópai, illetve tagállami hatáskörök között. Az Európa-programnak nincs alternatívája, mert különben a földrész lemarad a nemzetközi küzdelemben.

Sokan csak legyintenek, mondván, hogy a szervezet többek között a járvány alatt tökéletesen bebizonyította alkalmatlanságát. Csakhogy a Covid19 kezelése a tagállamok dolga, Brüsszel csupán az oltóanyagok beszerzését vállalta magára. És el lehet képzelni, mekkora zűrzavar volna e téren, ha minden kormány maga próbálta volna meg kialkudni a feltételeket a gyógyszergyárakkal.

Forrás: Népszava