Összehívják a nemzetbiztonsági bizottságot a megfigyelési botrány miatt

HírKlikk 2021. július 19. 07:37 2021. júl. 19. 07:37

Rendkívüli nemzetbiztonsági bizottsági ülést kezdeményeznek a testület ellenzéki tagjai – Stummer János elnök, Molnár Zsolt és Ungár Péter – a megfigyelési botrány miatt, amelyről a Direkt36 számolt be vasárnap este – írja a hvg.hu.

A lap szerint az Orbán-kormány kritikusait és magyar újságírókat is célba vettek az izraeli kémfegyverrel, a Pegasussal. Több mint 300 magyar kerülhetett célkeresztbe, az újságírók a kutatások során arra utaló közvetett bizonyítékokat találtak, hogy a titkos megfigyelések mögött a magyar állami szervek állnak. A lap által megküldött kérdéssorban megfogalmazott állításokat a kormány nem tagadta, illetve nem reagált érdemben. Azt írták, „nincs tudomásunk a megkeresésben szereplő állítólagos adatgyűjtésről”, hozzátéve, hogy Magyarország „jogállam, és így minden egyén esetében mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el”.

Az ellenzéki politikusok által kiadott közlemény szerint viszont amennyiben bebizonyosodik, hogy a magyar kormány újságírók, politikusok és más közszereplők okostelefonjainak feltörésére használta a világ egyik legfejlettebb kémszoftverét, az még az elmúlt tíz év után is olyan szintlépés, ami nem maradhat következmények nélkül.

A politikusok azt kezdeményezik, hogy a nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülésen hallgassa meg a kormány adott ügyben felelős politikusait és az illetékes szolgálatok vezetőit.

Tételes válaszokat akarunk kapni a cikk minden felvetésére, mert amennyiben a kormány nem képes érdemben cáfolni az állításokat, akkor azokat tényként fogjuk kezelni. Hasonlóan beismerésként tekintünk majd arra, ha akár a kormánytagok, akár a bizottság kormánypárti tagjai bojkottálják az ülést.

A testületben a Fidesz-KDNP van többségben, így távolmaradásukkal valóban képesek megakadályozni az ülés megtartását.

Forrás: hvg.hu