Összeomlóban az egészségügyi ellátás Budapesten és Pest megyében? – A kormány is így látja

NVZS 2021. március 3. 09:30 2021. márc. 3. 09:30

Azonnali (március 2.-i) hatállyal, határozatlan időre felfüggesztették a területi ellátási rendet valamennyi, Budapesten és Pest megyében működő, belgyógyászati szakmában aktív fekvőbeteg-szakellátási kapacitással rendelkező kórházban – derül ki a Müller Cecília országos tiszti főorvos nevében és megbízásából tegnap szétküldött, portálunk birtokába jutott határozatból. A bikkfanyelven megfogalmazott, nyolc oldalas iromány elrendeli, hogy ha az intézmények beteltek, értesíteniük kell a mentőszolgálatot, ők elszállítják a beteget oda, hol van szabad kapacitás. Ha ilyen nincs, akkor a területileg illetékes intézménynek el kell helyeznie az ellátásra szorulót. Arra az intézményre, amely ezt nem tartja be, ráküldik az adóhatóságot(!?).

Habár a kincstári propaganda azt sugallja, hogy semmi tragédia nem történt az egészségügyben a március 1-jei átállás következtében, a jelek messze nem ezt mutatják. És nem csak a jelek, de a kormány kapkodása sem. Hétfőn lépett hatályba az új rend, s már kedden kiadott Müller Cecília (egy nem általa, hanem egy NNK főosztályvezető által szignált) határozatot, kezelendő az egészségügyi ellátási rendszer egy részében – a fővárosban és Pest megyében a jelek szerint szerintük is – összeomlással fenyegető helyzetet.

A jogi nyelven megírt határozat lényege, hogy ha a felsorolt intézmények megtelnek, ha olyan helyzet áll elő, hogy nincs az ügyelethez ember, s egyéb kapacitás, akkor azt azonnal jelenteni kell az Országos Mentőszolgálatnak, amelyik elszállítja a betegeket oda, ahol talál üres helyet és szabad kapacitást. Ha pedig nem találnak helyet máshol sem, akkor a kórház köteles a területi ellátásnak megfelelően minden beteget felvenni (s kitenni a fészerbe? – kérdezzük mi).

Magyarul: a határozattal az NNK elismeri, hogy felborult a normális egység rendje, az ellátás bizonytalanná vált, a betegek számíthatnak arra, hogy majd szállítgatják őket ide és oda. Már korábban is voltak hírek arról, hogy az országban telítődtek az intenzív osztályok, de ez most ennek nyílt elismerése. S kérdezzük mi: ha ilyen drámai a helyzet az ország szívében, Budapesten és Pest megyében, milyen lehet például a keleti végeken?

A határozat azonban nem csak utasít, fenyegetőzik is, mégpedig az adóhivatallal.

Nem tudni persze, hogyan kerül a csizma az asztalra, de attól még odakerült.

És íme a határozatban nevesített egészségügyi ellátó intézmények listája: