Oszkó Péter szerint Orbánék nem maguknak köszönhetik, hogy eredményeket értek el

HírKlikk 2024. június 26. 18:30 2024. jún. 26. 18:30

Az Orbán-kormány valóban jobb egyes gazdasági mutatókban, mint a korábbi kormányzatok, de Oszkó Péter szerint fontos megvizsgálni, hogy ezeket az eredményeket milyen környezetben érte el.

A Bajnai-kormány korábbi pénzügyminisztere úgy fogalmazott az Economx Exclusive műsorában, hogy a rendszerváltás óta prociklikus a magyar gazdaságpolitika, ehhez elég megnézni az utóbbi két válságidőszakot, amikor egymástól függetlenül két kormány is pont belecsúszik ugyanabba, hogy amikor jön a válság, akkor nincsenek tartalékok. 

Az Orbán-kormány valóban jobb gazdasági mutatókkal rendelkezik 2010 óta tartó regnálásában, mint az előző kormányzatok, de fontos megvizsgálni azt is, hogy milyen környezetben teszi ezt: milyen kamatkörnyezetben, milyen forrásköltséggel és milyen támogatási környezetben, egyszóval, „mennyi pénze volt az Orbán-kormánynak, hogy mindezeket elérje" – hívta fel a figyelmet Oszkó. Igen, van olyan makromutató, amiben jobbak, de ezt egy „aranykor" közepette érte el az Orbán-kormány, ami a rendszerváltozás óta soha nem fordult elő. Hogy mit értünk ez alatt? – tette fel a kérdést az egykori pénzügyér. „Az uniós pénzeket és a szinte láthatatlan kamatterheket" – mutatott rá. 

Hangsúlyozta, van olyan makromutató is, amiben nem teljesítettek jobban, mégpedig a termelékenység javulásában.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom