Ötezer eurós bírságot kapott az RTL II a Showder Klub miatt

HírKlikk 2020. október 29. 11:29 2020. okt. 29. 11:29

A luxemburgi médiahatóság a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának kezdeményezésére ötezer eurós bírságot szabott ki az RTL II szolgáltatójára a Showder Klub egyik adásának szóhasználata és korhatár-besorolása miatt – tájékoztatta az NMHH kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

A luxemburgi társhatóság, az ALIA kiskorúakat és az emberi méltóságot védő rendelkezések megsértése miatt szabta ki a több mint másfélmillió forintnak megfelelő büntetést az RTL II műsorszolgáltatójára a Showder Klub 2019. január 15-ei adása miatt – közölték.

Kifejtették: a műsorszám nyelvhasználata vulgáris volt, több szexuális tartalmú vagy szexuális beállítottságra utaló viccet tartalmazott, ezért 12-es korhatár-kategória helyett 16-osba kellett volna sorolni. A BeleValóVilág powered by Big Brother című műsor 2018. november 11-ei adása miatt pedig megrovásban részesítették a szolgáltatót a vulgáris nyelvezet miatt; azt is – a 12-es helyett – 16-os korhatár-besorolással lehetett volna csak közreadni.

Közölték azt is, hogy a Nyíregyházán is hallható Mustár Rádió szolgáltatóját negyvenezer forintra bírságolta a médiatanács, amiért egy vizsgált júliusi adáshéten szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb szöveget, magyar zenét, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort és több ismétlést tett közzé.

A médiatanács e heti ülésén hozzájárult ahhoz, hogy a Karc FM Média Kft. a Kecskemét 97,7 MHz frekvencián két hónapos haladékkal, legkésőbb december 29-én kezdje meg közösségi adását – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI