Ötezernél is több az offshore cég - Még várat magára a teljes átláthatóság

HírKlikk 2020. február 3. 09:17 2020. feb. 3. 09:17

Erős visszaesés látszik az offshore tulajdonosi körhöz köthető hazai cégek számában. A tendencia biztató, ugyanakkor továbbra is sok lehetőségük van a rejtőzködni vágyó tulajdonosoknak. Persze a hazai gyakorlatban is vannak tulajdonosi szempontból kevésbé átlátható vállalkozási formák, mint például a részvénytársaságok vagy a tőkealapok.

Jelenleg mintegy 3300 cég működik Magyarországon, amelyek közvetlen tulajdonosai között offshore jellegű országokat találunk. Ugyanakkor a közvetett – közzétett – tulajdonosi viszonyok alapján, 5000 feletti hazai vállalkozás azonosítható adóparadicsomba bejegyzett tulajdonossal – áll a többi között az Opten céginformációs szolgáltató cég elemzésében. Az offshore jellegű országok közül a top tíz ország adja az offshore cégek 90 százalékát, de talán a legkirívóbb Seychelles, Panama, Belize és a Marshal-szigetek igen erős szereplése. „A földrajzi távolság és ezen területek lakossága finoman szólva is igen kérdésessé teszi az olyan erős gazdasági kapcsolatot, mint amelyre az ide köthető hazai cégszám enged következtetni” – szögezte le Pertics Richárd, az Opten elemzője.

Önmagában az offshore tulajdonosi háttér nem jelent illegális tevékenységet. Vélhetően, az egzotikus országokhoz köthető cégek egy részében valódi gazdasági érdek is fűzi a vállalkozást az adott régióhoz. Mégis nehéz indokolni tényleges gazdasági folyamatokkal ezen országokhoz köthető tulajdonosok felülreprezentáltságát – hívja fel a figyelmet a közlemény.  Az offshore kifejezés sok különböző tevékenységet takarhat, az Opten ezúttal a köznyelvben leginkább elterjedt jelenséget, az adóparadicsomokhoz köthető cégek számát vizsgálta.

Az adóparadicsomokhoz köthető hazai cégek valamikor a 2000-es évek elején kezdtek elszaporodni, adóoptimalizálási és a tulajdonosi viszonyok elfedésének szándéka miatt. Az egzotikus országokhoz köthető cégek számának növekedése 2005 és 2009 között volt a leglátványosabb. Ekkor néhány év alatt megháromszorozódott az adóparadicsomokba igyekvő vállalkozások száma. A jelenségre felfigyelt az adóhatóság – de a jogalkotók és az üzleti partnerek is. Így néhány év stagnálás után, csökkenni kezdett ez a fajta adóoptimalizálás és rejtőzködési gyakorlat.

A csökkenő offshore szám azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy a rejtőzködés és az adóoptimalizálás is visszaszorult. Ahogy az adóhatósági gyakorlat igyekszik mindig visszaszorítani a szürkegazdaságot, úgy a rejtőzködni vágyó vállalkozók is találhatnak mindig új megoldásokat. Ilyen gyakorlat lehet például az, ha az offshore érdekeltséghez vezető tulajdonosi láncban még egyéb országba bejegyzett vállalkozások is szerepelnek. Bár az EU-s szabályozás egyértelmű irányvonalai közé tartozik a cégnyilvántartások egységesítése – ezzel támogatva a hatósági intézmények működését –, a teljes tulajdonosi transzparencia még egyelőre várat magára. Emellett a hazai gyakorlatban is vannak tulajdonosi szempontból kevésbé átlátható vállalkozási formák, mint például a részvénytársaságok vagy a tőkealapok.

Az ágazati eloszlás vizsgálata is különös képet mutat. Az országban működő offshore cégek 36 százalékának főtevékenysége az ingatlanügylet. Ez rendkívül magas érték, tekintve, hogy a nem offshore cégeknél ez az arány csupán nyolc százalék körül van. Az ingatlanügyletek mellett, még sok a kereskedelemmel és tanácsadással foglalkozó offshore vállalkozás.

Forrás: Hírklikk