Otthoni munkavégzés vagy 100 százalékos távolléti díj a kismamáknak a járvány idejére

HírKlikk 2020. október 20. 12:06 2020. okt. 20. 12:06

Az MSZP képviselője a kismamák védelméről beszélt kedden, napirend előtt, az Országgyűlésben.

Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő Veres András győri megyéspüspök lombikprogrammal kapcsolatos nyilatkozatára utalva, megköszönte Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszternek, hogy gyorsan reagált, és megvédte az érintett családokat és gyerekeket.

Hangsúlyozta: minden eszközzel azon kell dolgozni, hogy a lehető legtöbb támogatást kapják meg a meddő párok, és nem szabad megbántani sem őket, sem azokat a gyermekeket, akik lombikprogrammal születtek.

Kiemelte: a járvány időszakában fokozottan kell védeni a kismamákat és a születendő gyerekeket, ezért határozati javaslatban kezdeményezi az MSZP, hogy a kismamáknak legyen lehetőségük az otthoni munkavégzésre, de ha ez nem lehetséges, akkor ne táppénzt, hanem 100 százalékos távolléti díjat kapjanak.

Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára azt mondta: az egészségügyet sikerült felkészíteni a járvány második hullámára, így mindenki, a kismamák is számíthatnak arra, hogy meg tudják őket védeni a vírustól.

Kiemelte: ma Magyarországon minden vágyott és felelősséggel vállalt gyermek megszületését támogatja a kormány, amely a korábbi baloldali kormányokhoz képest megduplázta a lombikprogramok forrását és megnövelte az állami fenntartású meddőségi intézmények számát.

A kormány támogatására a jövőben is számíthatnak a meddőséggel küzdő párok – tette hozzá.    

Forrás: MTI/Hírklikk