Paár Ádám: óriási baklövés lenne, ha az ellenzéki pártok nem állítanának közös államfő-jelöltet

Németh-Kállai Szilvia 2024. február 17. 07:00 2024. feb. 17. 07:00

​​​​​​​Hibás döntés lenne, ha az ellenzéki pártok nem vennének részt az államfő jelölésének parlamenti folyamatában – véli Paár Ádám, a Méltányosság Politikaelemző Központ főmunkatársa. Mint mondta, a választók is tudják, hogy a kétharmados kormánypárt jelöltje lesz a befutó. De ha az ellenzék egységesen tudna állítani egy ellenjelöltet, akkor az óriási fegyvertény, egyfajta erődemonstráció lenne.

Az utóbbi napokban pro és kontra érvek is elhangzottak arról, hogy részt kell-e vennie az ellenzéknek az államfőválasztáson? Paár Ádám szerint azonban az ellenzéknek nem lehet más választása, mint a részvétel. Hibás döntésnek nevezte, hogy a Momentum és a DK úgy döntött, hogy nem vesznek részt a köztársasági elnök jelölésének parlamenti folyamatában. „Akár tetszik, akár nem, jelenleg az országgyűlés választja meg a köztársasági elnököt. A jövőben elképzelhető, hogy másképp lesz, de most így van”. Szerinte az ellenzéki pártok választói is tisztában vannak az erőviszonyokkal, tudják, hogy a fideszes jelölt győz. Ugyanakkor elvárják a pártjaiktól, hogy aktívan jelen legyenek. Ha egységet mutatnának ebben a kérdésben, az esélytelenek nyugalmával, de mégis emelt fővel tudnának részt venni az államfő választásának procedúráján – tette hozzá az elemző.

A magyarországi rendszerben az országgyűlési képviselők egyötöde írásban jelölhet köztársasági elnök-jelöltet. A parlamenti arányokat tekintve, az ellenzéki képviselők – a Mi Hazánkat nem számítva – vannak annyian, hogy ők is jelöljenek. „Óriási nagy baklövés lenne, ha nem használnák ki ezt a lehetőséget.” 

Paár Ádám szerint arra most kevésbé lehet számítani, hogy közvetlen elnökválasztás lesz, mint mondta, nem is érti azokat az embereket, akik ebbe kapaszkodnak, hiszen ehhez az Alaptörvényt kellene módosítani. Ez pedig nem várható a Fidesz többségű parlamentben, és idő sincs rá. Ehhez képest négy ellenzéki párt, az MSZP, a DK, Momentum és a Jobbik is aláírásgyűjtésbe kezdett, ráadásul külön-külön teszik ezt. Paár akkor tudja elképzelni, hogy közvetlen elnökválasztást tartsanak, ha már nem a Fidesz lesz hatalmon. Megjegyezte, ha a következő választáson az ellenzéki nyer, akkor is kétharmados többségre lesz szükség az államfő közvetlen választásához szükséges Alaptörvény-módosításhoz.  

Az elemző hozzátette, az aláírásgyűjtés nem egy elveszett gondolat, mert azzal is lehet erőt felmutatni. A pártok így elkötelezhetik magukat, hogy a magyar nép majd egyszer közvetlenül választhasson köztársasági elnököt. Tehát jó stratégiaként értékelhető a négy párt aláírásgyűjtése. Viszont ennek csak a jövőben lehet gyakorlati haszna. 

A Méltányosság Politikaelemző Központ főmunkatársa úgy látta, minden jel arra mutat, hogy az ellenzéknek részt kell vennie az elnökválasztás procedúrájában, de azért nem kell megvárniuk, amíg a kormánypártok jelölnek valakit. Az ellenzéknek is kell keresnie egy olyan jelöltet, akit jó szívvel el tud fogadni. A realitás az, hogy az ellenzék jelöltjét nem választja meg a fideszes többségű parlament, de így az ellenzék legalább erőt tudna felmutatni.

Az ellenzéki pártok tudják, hogy a jelöltjük vesztes lesz a kormánypárt jelöltjével szemben? – kérdésünkre Paár Ádám azt felelte: igen tudják. De ettől még az lenne a jó, ha az ellenzék felmutatná azt az embert, aki mögé fel tudnának sorakozni. Európában több olyan ország is van, ahol közvetlenül választják meg az államfőt. Nem is kell messzire menni, mert így csinálják 1951 óta Ausztriában, és mellette még több más országban is. Itt és most viszont a magyar országgyűlésben kell jelölni elég záros határidőn belül, ugyanis az új elnökválasztásra 30 napon belül sort kell keríteni – tette hozzá.  

A Mi Hazánk Csath Magdolna professzort, közgazdászt, egyetemi tanárt jelölné, míg a Párbeszéd-Zöldek Kaltenbach Jenő jogtudóst, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok korábbi országgyűlési biztosát. Tekintettel arra, hogy a Mi Hazánknak kevés mandátuma van a parlamentben, ha komolyan gondolják a jelölést, muszáj szövetségeseket keresniük. Biztosan mindkét oldalon lennének olyanok, akiknek Csath Magdolna szimpatikus, de a Fidesz frakcióból úgyis arra szavaznak, akit a Fidesz vezetősége mond.

Miközben nem kétséges, a Fidesz jelöltje lesz a köztársasági elnök, óriási fegyvertény lenne, ha az ellenzék ellenjelöltet tudna állítani a parlamentben. De bárkit is indítanak el, az a jelöltnek presztízst, tekintélyt jelent, hiszen ő képviselheti az ellenzéket egy ilyen válságos időszakban, s arcot adhat az ellenzéki álláspontnak – mondta Paár Ádám.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom