Pakson már a fideszesek is elégedetlenkednek

HírKlikk 2024. szeptember 15. 14:55 2024. szept. 15. 14:55

Pakson már a Fidesz önkormányzati képviselői is szembefordultak a fideszes polgármesterrel. A jövőre távozó főjegyzőnek juttatott nagy összegű jutalom verte ki náluk a biztosítékot. Ezért kezdeményezték, hogy Szabó Pétert zárják ki a pártból. Az ügy nyilvánvalóan nem független attól, hogy a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította az atomerőmű területét és a jelenlegi városvezető lényegében támogatta a döntést.  

A képviselőtestület csütörtöki ülésén jelentette be a polgármester, hogy megállapodást kötött – egyébként még júniusban – a város címzetes főjegyzőjével. Eszerint Blazsek Balázs jövő februárig látja el feladatait, de az év közepétől már nem dolgozik. A távozás pénzügyi konzekvenciája, hogy az önkormányzat 36 havi illetményét kifizeti. Szabó Péter szerint indokolt az összeg, hiszen a jegyző országosan is ritkaságnak számító hosszú időt töltött el a városnál szolgálatban, 1991-től.

A Fidesz önkormányzati képviselői azonban indokolatlannak tartják a jutalmazás mértékét. Közölték, hogy nem vitatják ugyan a címzetes főjegyző szakmai és közéleti pályafutását, de sem a jutalom mértékét, sem a jogviszony megszüntetésének időpontját nem tartják elfogadhatónak. Szóvá tették, hogy bár a polgármester gyakorolja a munkáltatói jogkört és így meghozhatta döntését, de miután annak hatása túlnyúlik a jelenlegi önkormányzati cikluson, kellett volna egyeztetnie a képviselőkkel is. Ugyanezt várták volna a most még ellenzékinek számító Deák Ferenc Egyesület képviselői is, minthogy – a júniusi választás eredményeképpen – októbertől már ők lesznek többségben a közgyűlésben. 

A Paks-Press beszámolója szerint van még egy figyelemre méltó megjegyzés a fideszes képviselők közleményében, amelyben a polgármester kizárását kezdeményezik a pártból. Ez így hangzik: „Az elmúlt hetekben Paks város gazdálkodása rendkívüli mértékű kihívással szembesült, amelynek ismeretében különösen visszatetsző bármely vezető számára három évnyi bér egyösszegű kifizetése.” Ez nyilvánvaló utalás arra, hogy a kormány nemrég különleges gazdasági övezetté nyilvánította az atomerőmű területét. Ami azt jelenti, hogy a helyi adóbevételek ezentúl Tolna és Bács-Kiskun vármegyéhez kerülnek, nem pedig Paks városához. 

A döntés nem előzmények nélküli. Fideszes politikusok már a júniusi választás előtt jelezték, hogy ez fog történni, ha nem a Fidesz-KDNP jelöltje győz a voksoláson. Márpedig a paksiak az ellenzéki Heringes Anitát választották polgármesterré. Mint már korábban a Hírklikk is megírta, Paks eddig mintegy 19 milliárd forintból gazdálkodott, ezzel a döntéssel forrásai 40 százalékát elveszíti, ami nélkül nagy valószínűséggel felborul a város költségvetése. A kormány döntését Szabó Péter ugyan sajnálattal vette tudomásul, de teljes egyetértéséről biztosította. Arról igyekezett megnyugtatni a helyieket, hogy az a pénz jó helyen lesz a két vármegyénél is. „Legalább jut belőle másoknak is. Paks meg ennyi pénzből is működőképes marad” – mondta a városvezető. 

A jelek szerint azonban véleményét még saját pártjának önkormányzati képviselői sem osztották teljes mértékben. Meglehet, ők valóban a város érdekeit tartják elsősorban szem előtt. A címzetes jegyző ügyében kötött megállapodás pedig az utolsó csepp lehetett számukra a pohárban. Érdekes lesz majd látni, hogy a kormánypárt a városban láthatóan meggyengült pozíciói közepette miképpen foglal állást az önkormányzati képviselők kizárási javaslatáról. Paks ugyanis nem csupán egy a magyar városok között: az atomerőmű miatt országos jelentőségű az, ami ott és a várossal kapcsolatban történik. 

Az is kérdés, mindez befolyásolja-e és ha igen, miképpen a különleges gazdasági övezetről kilátásba helyezett tárgyalásokat. A kormány nevében ugyanis Lázár János egyeztet majd – feltehetően a hónap végén – az ügyben a megválasztott és októbertől hivatalba lépő polgármesterrel, Heringes Anitával. És a miniszter feltehetően nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy a jelek szerint a helyi fideszesek sem állnak egységesen a Budapesten meghozott döntés mellett. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom