Pál György: nem biztos, hogy a narancs logó most szerencsét hoz Egerben

HírKlikk 2024. május 27. 15:20 2024. máj. 27. 15:20

Érdekes helyzet állt elő Egerben, baloldali jelölt egyedül én vagyok, van egy viccpártos, és az összes többi jelölt pedig jobboldali, fideszes, volt fideszes vagy szélsőjobboldali – mondta a KlikkTV Heti Egyenleg-Ráadás című műsorában a Momentum, a DK, a Párbeszéd által is támogatott MSZP-s polgármesterjelölt. Pál Györgyön kívül még heten indulnak a június 9-i önkormányzati választáson a városban.

Egerben a Fidesz még januárban feloszlatta a szervezetét, ezért azok az emberek, akik ott nem kaptak pozíciókat, ők elindultak külön-külön, de olyan jelöltek is vannak, akik frakcióvezetők voltak Fidesz-színekben, és ott van Mirkóczki Ádám, aki ellenzéki színekben lett 2019-ben polgármester, de azzal kezdte, hogy elárulta az ellenzéki szavazókat és gyakorlatilag lepaktált a NER-rel – foglalta össze Pál György az egri helyzetet.

Három cikluson keresztül dolgozott önkormányzatokban, de az utolsó ciklusban – 2010-2014 között – már eluralkodott az a mentalitás, hogy csak gombnyomogatás történt, nem lehetett már érdemi párbeszédet folytatni, ami addig nem volt jellemző Egerre – mondta. „Most azt gondoltam, ha arra van szükség, hogy ezt megváltoztassuk, akkor ebben megint részt kell venni.”

Pál György hozzátette, nagyon sok polgármester-jelölt van, és a körzetekben is képviselőnek, de mintha a mostani jelöltek jobban állnának a közügyekhez. „Kicsit tartalmasabbak tartom azt a grémiumot, ami az előzetes várakozások szerint felállna, mert ami most volt öt évig, az az egymással való veszekedéssel ment el. Közben elúszott a fejük felett egy csomó dolog.”

Az MSZP-s politikus rámutatott, 11 milliárd forint került a Modern Városok programból az önkormányzat számlájára, de ezt Mirkóczki Ádám visszautalta Lázár János minisztériumának, mert nem sikerült elkölteni. Mint mondta, lett volna mire költeni, de azt a programot ki kellett volna dolgozni, pályázatokat kellett volna kiírni, de ezek megakadtak. „Most lesz az első olyan, hogy a jelenlegi polgármester nem hagy az utódjára egyetlen egy átívelő projektet sem, mert nincs a fiókban se elfogadott pályázat, se terv – semmi.”

Egerben még a Momentum is beállt a támogatók közé 

Az országos egyezkedések mellett helyi szinten is jelen vannak megállapodások, és ez valószínűleg annak köszönhető, hogy én vagyok a jelölt, ezért áll mögém a Momentum is – fogalmazott Pál György. Szerinte a kutyapártiak maguk sem gondolják komolyan az indulást, mert még a tévés bemutatkozásra sem mentek el, úgy tűnik, mintha csak a kompenzációs listára gyűjtenének szavazatokat. „Az egri városi televízió minden jelölt számára biztosított egy tíz perces bemutatkozást, Mirkóczki és Wágner Ádám, a Fidesz jelöltje nem tisztelte meg a választókat azzal, hogy bemenjen a tévéstúdióba és elmondja a véleményét.”

Pál György szerint a Fidesz csendes kampányt folytat, mint mondta, nem biztos, hogy a narancs logó most szerencsét hoz, főleg, hogy a párt szanaszéjjel szakadt Egerben. „Személyes beszélgetések alapján azt veszem észre, hogy az eddigi Fidesz szavazók kacsintgatnak a Tisza párt felé, de baloldalról ilyet nem tapasztaltam.”

A szocialista jelölt emlékeztetett, a baloldali kormányok 2022-től nagyon komoly panelszigetelési programot indítottak, és ezt 2021-ben, mintha ollóval elvágták volna, nem azok az emberek voltak fontosak nekik, akik a lakótelepeken élnek, és az energiaválság idején derült ki, hogy elpazarolt évek voltak, amikor ezt nem fejezték be. Pál György emellett a szakszervezetek fontosságát is kiemelte, szerinte a döntés-előkészítési szakaszban, amely az úgynevezett bizottsági szakasz, a munkában nemcsak a civil kerekasztal delegáltjainak kellene részt venni tanácsadási joggal, hanem ugyanezt a jogosítványt meg kell adni a szakszervezetek számára is.

Aktív időskor Egerben

Eger kimondottan elöregedő település lett, le is csökkent a létszáma a városnak, de országos tendencia, hogy nagyon sok fiatal már nem Magyarországon dolgozik, és sokan nem is akarnak visszaköltözni – mutatott rá még a legfontosabb feladatra a szocialista politikus, ami az idősek ellátását jelenti. Mindig felmerül az idősotthonok férőhelybővítése, illetve a házi segítségnyújtás kapacitásbővítése, mert erre lenne szükségük azoknak, akik nem akarnak idősotthonba menni. A harmadik pedig az aktív időskor segítése. Adjunk lehetőséget arra, civil egyesületek, civil tevékenységek, lehetővé tegyék, hogy aktív időskort tudjunk biztosítani az egriek számára – fogalmazott Pál György.

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom