Palkovics miniszter csontváza is kidőlt a szekrényből

Föld S. Péter 2020. február 21. 07:15 2020. feb. 21. 07:15

Tavaly ősszel derült ki, hogy a klímavédelmi akciótervet csütörtökön elővezető Palkovics László innovációs miniszter a Fidesz szellemi holdudvarához tartozó személyekhez hasonlóan, a Várban bérel igen kedvező áron lakást. Palkovics miniszter egy 63 négyzetméteres bérleményért havonta 55 ezer forintot fizet, ennyi pénzért Budapest legleharcoltabb városrészében a legjobb esetben is legföljebb egy szobát lehet igénybe venni.

Most már azt is tudjuk, hogy az I. kerületi önkormányzat előző, fideszes vezetése jó boltot csinált. Gondos gazdája volt a rábízott közvagyonnak, hiszen Palkovics miniszter nem ingyen jutott a Várban a kedvező árfekvésű bérleményhez, hanem egy győri lakótelep távfűtéses paneljének bérleti jogával gazdagította az első kerületi önkormányzatot. Igen, jól olvasták: a HVG tudta meg, hogy Palkovics miniszter egy Budapesttől mintegy 130 kilométer távolságra lévő város egyik lakótelepi lakásának bérleti jogát cserélte el a Várban lévő lakás bérleti jogára. Az I. kerület előző, fideszes vezetésű önkormányzata bizonyára hosszas mérlegelés után, úgy ítélte meg, hogy ez a csere igen kedvező lesz a számára, mert az I. kerületben lakó polgárok azért választották meg őket, hogy ilyen és ehhez hasonló jó üzleteket kössenek a nevükben.

Palkovics miniszter amúgy egy nagyon családbarát kormány erkölcsi útmutatásaitól vezérelve költözött a Várba. Vagyis, nem azért, mert ott lakni jobb, mint teszem azt, Rákosrettentőn. Palkovics miniszternek esze ágában sem lett volna a Várba költözni, ám a felesége ott nőtt fel, így hát az asszony és a család kedvéért bérli az ottani lakást. Ráadásul Palkovics miniszter feleségének a szülei is a Várban laknak, ami azért is jó, mert közel vannak az unokákhoz. Aki ezt a nagyvonalú gesztust nem képes értékelni, az annyira szőrösszívű, hogy nagyon csodálkoznánk, ha keresztény lenne, fehér és heteró. Bírálat és pellengér helyett, meg kellene becsülni az olyan embereket, mint Palkovics miniszter, akik nem a saját kényelmükért, hanem a családjuk érdekében bérelnek a piaci ár töredékéért lakást a Várban.

Palkovics László egyébként a piaci árhoz képest nevetségesen alacsony bérleti díjnál hajlandó többet is fizetni. Ez is a miniszter nagyvonalúságát bizonyítja, az viszont sajnálatos, hogy csak azt követően szólalt meg az ügyben, amikor az októberi önkormányzati választások után, új polgármester került a Várat is magában foglaló I. kerület élére. V. Naszály Márta már a választási kampányban megígérte, hogy felülvizsgálják, és nyilvánosságra hozzák a várbéli lakásszerződéseket. Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy ehhez megválasztása után is tartja magát. A vezetőváltást követően ajánlotta fel Palkovics miniszter, hogy ha kell, akár többet is fizet az általa bérelt lakásért. Nyilván korábban is így gondolta, de nem akart szólni. Még az a látszat keletkezett volna, hogy miniszterként beleavatkozik a polgármester munkájába. 

Csak remélhető, hogy a nyomozó hatóságok is értékelik majd az I. kerület előző, fideszes vezetésének gondosságát, amelynek révén a kerület most egy győri lakótelep távfűtéses paneljének bérleti jogával is gazdálkodhat.