Palkovics: 4 milliárd forintos támogatással jön létre új kutatási központ Szegeden

HírKlikk 2020. június 27. 16:32 2020. jún. 27. 16:32

A vállalati igényekhez alkalmazkodó új kutatási központ jön létre Szegeden, 4 milliárd forintos támogatással – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szombaton Szegeden, ahol megalakult a Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ a Szegedi Tudományegyetem, a Mol és az Audi Hungária Zrt. együttműködésében.

A négymilliárd forintból megvalósuló központ célja, hogy ipari partnerek számára, korszerű kutatási hátteret biztosítson alap-, és alkalmazott kutatásokhoz és kísérleti fejlesztésekhez. A Szegedi Science Park területén megvalósuló központ fókuszában a kőolajjal és kőolajszármazékokkal kapcsolatos kutatások állnak.

A sajtónyilvános rendezvényen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta, Magyarország célja, hogy 2030-ra jelentős innovátorrá váljon, amihez növelni kell az állami kutatás-fejlesztési (K+F) ráfordításokat, ezért döntöttek arról, hogy folyamatosan emelik a támogatásokat.

Hozzátette, a következő uniós keretköltségvetési időszakban kutatási programokra több mint 80 milliárd euró áll rendelkezésre, amelyben a magyar kutatóegyetemeknek fokozottabban részt kell venniük.

Forrás: MTI