Pandémiának akarta elnevezni a lányát egy magyar szülőpár

HírKlikk 2021. január 23. 05:00 2021. jan. 23. 05:00

Egyre többen különleges, egyedi nevet szeretnének a gyereküknek adni. A Pandémia nevet azonban nem hagyta jóvá a hatóság.

Kiugróan sok új keresztnevet szerettek volna anyakönyveztetni a szülők tavaly Magyarországon. Szinte dupla annyi kérelem érkezett a Nyelvtudományi Intézethez 2020-ban, mint korábbi években, közölte a 24.hu érdeklődésére az intézet.

A kérelmezők nagy százaléka külföldön használt nevet szeretne bejegyeztetni. Ezek közt jellemzőek az olyan nevek, amelyek már anyakönyvezhetők, de csak a magyar helyesírásnak megfelelően. A szülők ehelyett az idegen írásmódot szeretnék használni – magyarázta az intézet tudományos főmunkatársa a portálnak.

Példaként említette a következő neveket: Fanny, Monika, Zaya, Wanda, Jasmin, Dorothy, Jennifer, Antony, Theo, Lukas.

A Nyelvtudományi Intézet a Miniszterelnökségtől kapja meg a névkérelmeket, és jogszabály határozza meg, hogy 30 napon belül szakvéleményt kell írniuk arról, hogy javasolják-e az adott nevet anyakönyvezésre, amit minden esetben indokolniuk kell.

A „hagyományos” nevek eltűnnek, a nőknél gyorsabban, mint a férfiaknál. Nőknél az újszülöttek esetében már nincs a száz leggyakoribb névben a Mária, Katalin, Erzsébet, de helyettük ezeknek a neveknek a rokonneveit használják, mint a Mira, Maja (Mária), Elizabet, Eliza. A férfinevek esetében viszont a száz leggyakoribb névben még ott vannak az olyan klasszikus nevek, mint a József, János, István és Sándor.

Korábban egyébként még az is előfordult, hogy valaki Fidesznek akarta elnevezni a lányát. Ezt sem hagyták jóvá.

Forrás: 24.hu