Pápai látogatás: „valami nincs itt rendben”

HírKlikk 2021. június 10. 16:45 2021. jún. 10. 16:45

„A pápa találkozik a magyar vezetőkkel, de a háttér nem világos” – ezzel a címmel közölt cikket az amerikai katolikus orgánum, a National Catholic Register, amely először tárta a nyilvánosság elé a pápa magyarországi látogatása körüli vitát. A lap vatikáni tudósítója azt írta: „A Magyar Püspöki Konferencia szerint a szentatya az Eucharisztikus Kongresszuson tartandó mise előtt találkozik a magyar miniszterelnökkel, államfővel, és a kormány több tagjával és több más vezetővel”. A nyilatkozat előzménye egy diplomáciai viszály lehetősége volt.

A püspökök nyilatkozatukban kifejtették: szerencsétlennek ítélik, hogy hamis hírek és félreértések keltek szárnyra a magyar és a nemzetközi sajtóban, miközben a pápa látogatása még a szervezés stádiumában van, és „nem igaz, hogy a szentatya bárkit kirekesztene a programjából” – idézte a National Catholic Register cikkének szerzője. Hozzátette: a nyilatkozat előzménye egy diplomáciai viszály lehetősége, ami azzal kezdődött, hogy kiderült: a pápa talán csak rövid ideig marad Budapesten, mielőtt hosszabb látogatást tesz Szlovákiában, és hogy elmaradhat a találkozó a kormányfővel és az elnökkel. 

A pápa már korábban, március 8-án kifejtette újságírók előtt (Irakból hazafelé tartva), hogy „nem az országot látogatja meg, hanem csak a misére megy. De Budapest és Pozsony két órányi autóútra van egymástól, miért ne menjek el Szlovákiába?”. A látogatás előkészítése során a hírek szerint a Vatikán azt mondta a magyar hatóságoknak, hogy elkerülendő minden politikai találkozó, beleértve az elnöki palota felkeresését is, ami az állandó protokoll része lenne egy fővárosban tett pápai látogatásnak. 

A lap tudósítója június 2-án megkérdezte a pápai utazás vatikáni szervezőjét, Monsignore Dieudonné Datonout, aki a Szentszék sajtóirodájához irányította, de az ott feltett kérdésekre nem érkezett válasz. 

„A magyar Püspöki Konferencia közlése ellenére, vannak még nyitott kérdések a látogatással kapcsolatban, egyebek mellett az, hogy hol lenne az állami vezetőkkel való találkozó helyszíne. Lehetőségként állítólag felmerült a Szépművészeti Múzeum, mivel közel van a Hősök teréhez, a záró mise helyszínéhez, de ezt a magyar kormány elfogadhatatlannak minősítette” – írta a tudósító. 

Vannak kérdések a szlovákiai látogatással kapcsolatban is, mert azt három és fél napra tervezik, és ezt sok magyar sértőnek érezné, tekintettel a két ország közötti nehéz kapcsolatokra, és arra, hogy Magyarországon a pápa rövid, nem állami látogatást tesz. 

A budapesti programot május 26-án szándékoztak bejelenteni, de a részletek feletti nézeteltérés miatt ez elmaradt.

A szerző idézte Luis Badilla Moralest, a vatikáni külügyi államtitkárság felügyelete alatt álló egyházi portál, az Il Sismografo szerkesztőjét, aki június 3-án azt írta: „Valami nincs itt rendben, legalábbis a diplomácia és a protokoll szempontjából. Ez nem jó lépés. Amit a pápa, bármely pápa tesz, nem tűnhet úgy, mintha a diplomáciáját megosztásra, vagy az országok, népek, és vezető osztályok megkülönböztetésére használná fel. A pápának és tárt atyai karjainak mindenki felé nyitottnak kell lenni”.   

Forrás: Hírklikk