Pár ezer szavazaton múlhat a világ sorsa

HírKlikk 2024. október 21. 18:00 2024. okt. 21. 18:00

Sorsdöntő napok következnek az Egyesült Államok és a világ szempontjából, mert Donald Trump esetleges újabb elnöksége szétverne minden reményt, hogy fennmarad a liberális világrend, benne erős demokráciákkal. Harris győzelme esetén legalább esély volna rá – mutatott rá kommentárjában a külpolitikai elemző, Eric Frey.

Nincs a földkerekségnek olyan része, amelyet ne érintene az eredmény, amely azonban a hét ingadozó államban mindössze néhány tízezer vokson múlik. A bécsi Der Standard szerint ez olyan, mintha pénzfeldobás döntené el, merre haladjon az emberiség. A 2008-as pénzügyi válság óta jobb- és baloldali erők kétségbe vonják a liberális demokrácia értékeit.  Trump pedig az egész világrendet megingatta.

A Brexit, a magyar, lengyel és balkáni jobboldali populizmus, valamint a migráció miatt érzett nyugtalanság felhozta az ellenerőket. Ezek az erők manipulálják a választást, hogy megőrizzék hatalmukat, ellenzékieket vesznek őrizetbe, elhallgattatják a szabad sajtót. Az USA csak részben képes megküzdeni a hatalmas kihívásokkal.

Moszkva és Peking tengelyt alkot, amely a demokratikus Európában is sok véleményformáló rokonszenvét élvezi. Ha Harris nyer, legalább reménykedni lehet, hogy az Egyesült Államok és a kontinens továbbra is egy irányba húz, hogy Ukrajna meg tudja védeni magát, nem ugranak meg a vámok és nem vesznek kárba a klímaváltozás elleni harc eredményei.

Ez segítene a Bizottságnak és több kormánynak a belső és külső ellenségekkel szemben. Ám Trumppal az egész szövetségi rendszer összeomolhat. Képes volna szétverni a jogállamiság maradékát is. Viszont beköszöntene az autokráciák kora a világban. Veszélybe kerülne általában a sajtószabadság és az emberi jog. A Kreml egész Kelet-Európára kiterjesztené a befolyását.

Hszi megegyezhetne Washingtonnal a világ felosztásáról. Olyan radikalizálódás indulna be, mint a múlt század 30-as éveiben. Főleg Európa lenne kitéve ennek a veszélynek. A földrészen sok olyan rajongója van a volt elnöknek jobboldali-populista és szélsőjobbos körökben, akik ellenséget látnak az EU-ban.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom