Pár keserű szó Orbán népszavazásáról

Gusztos István 2021. július 29. 16:06 2021. júl. 29. 16:06

Ellenzékiek, civilek sok mindent elmondtak, elmondanak a homofób „törvényről", és a hozzá kapcsolt legújabb hecckampányról, Orbán népszavazási kezdeményezéséről.

Elmondták, hogy a kezdeményezésnek és magának a „törvénynek" a célja egyrészt a figyelem elterelése az egyetemekről, a Fudanról, általában a rablásokról, a járványhelyzettel való visszaélésekről, a védekezés kudarcairól stb.; másrészt pedig saját szavazóinak egyben tartása, mozgósítása.

Csakhogy ez elég régóta elmondható szinte minden fideszes kezdeményezésről, „törvényről". És egyre gyalázatosabb dolgokkal akarják a figyelmet elterelni…

1990 óta általában is nehezen minősíthető kampányokat éltünk-élünk meg, és egyre borzasztóbbakat. Lehet persze – a Fidesz meg is teszi – a mai ellenzéket hibáztatni mindenért, ám nem feledhető: a kampányok hangnemét, hangulatát is a mindenkori hatalom határozza meg.

Általában; ha visszagondolok az ellenzéki Fidesz gyalázatos hecckampányaira, módosítanom kell: jellemzően a hatalom felel elsősorban a gyalázkodásokért, uszításokért, Lenin-fiúzásért, gonosztevőzésért, a vetélytársak akasztásra készülő terroristákként ábrazolásáért stb.; de Magyarországon a Fidesz ellenzékből is meghatározta a kampányokat, a mindennapokat is.

Minden okunk megvan annak kimondására, hogy a Fidesz teljesen gátlástalanul kampányol, és persze teljesen gátlástalanul él vissza hatalmával. És nem csupán rabol, hanem rablásait fedezendő, egyre aljasabb módon uszít.

Hiszen régóta ezt csinálja, de mindig talál relatíve új célpontokat – az a lényeg, hogy gyengék, védtelenek legyenek, és hogy üldözésük kéjt szerezzen az üldözőknek.

Nehéz elképzelni, mi jöhet még – talán nem jutunk vissza az önként, kéjjel ölt korába. Talán képes lesz ez az ország polgárháború nélkül megválni a Fidesz-uralomtól.

De amerre ma az ország halad, az nagyon rossz irány – a lehető legrosszabb irány. Legalábbis szerintem.

Nem először mondom, és minél többet gondolkodom rajta, annál inkább meggyőződésemmé válik: olyan népszavazást, amilyet Orbán kezdeményezett, utoljára a hitleri Németországban tarthattak volna.

Ezt kellene kimondania az ellenzéknek, civileknek és az EU-nak is.