Paranoiás, ahogy az újságírók után szaglászik külföldön a kormány

NVZS 2020. szeptember 21. 11:15 2020. szept. 21. 11:15

„Hajmeresztő, felháborító, ilyet csak az önmagukban bizonytalan diktatúrák csinálnak, amelyek vezetői félnek és védekeznek” – kommentálta megkeresésünkre Balázs Péter korábbi külügyminiszter a Telex.hu értesülését, miszerint a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium információkat gyűjtött be (legalábbis erre szólította fel a külképviseleteket) a magyar újságírók külföldi szakmai útjairól. „A külképviseletek dolga az újságírók segítése, de ez nem az, ez konfrontatív és paranoiás üldözési mániás dolog” – szögezte le.

„Tájékoztatás kérése magyar újságírók szakmai látogatásairól a fogadó országban” tárggyal írt levelet idén júniusban Magyar József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára az Európai Unióban található magyar nagykövetségeknek – tudta meg a Telex.hu, amely megszerezte az egyik ilyen levelet. Ebben Magyar arról érdeklődött, hogy a nagykövetségek tudomása szerint a fogadó ország az elmúlt években szervezett-e szakmai látogatást, továbbképzést, tanulmányutat magyar újságíróknak, voltak-e ilyen látogatások. Amennyiben igen – folytatta a levél – mikor történtek az utazások, „milyen magyarországi médiumok képviselői vettek részt azon, és milyen fogadó országbeli lapokat, szervezeteket kerestek fel”. A történettel kapcsolatban eljuttatott kérdésekre a tárca csupán annyit reagált: „A KKM – feladatából is adódóan – mindent megtesz a magyar belügyekbe történő külföldi beavatkozások ellen, az ilyen támadások mögött a tapasztalatok szerint általában Soros-szervezetek állnak.”

Nyomják Krahácsot

„Erről a régi kabaréjelenet, a Nyomják Krahácsot jut az eszembe, ez egy konfrontatív és paranoiás üldözési mániás dolog, becsomagolva a soros-szervezetek lózungjába” – szögezte le Balázs Péter. S ez a „minket üldöznek” nagyon rossz alapállás, rosszfelé állítják az irányzékot – mutatott rá a volt külügyminiszter. Mint kifejtette: pozitívan lehetne segíteni, támogatni az újságírókat, de ez nem az, ebben az esetben egy üldözési mániás módszerrel szaglásznak azután, hogy az újságírók kikkel találkoznak. „Ez jellemző az egész Orbán-rendszerre, s persze rendkívül rossz az egész szájíze” – húzta alá.

Ugyanakkor ebben sajnos semmi meglepő nincs – derült ki a mondandójából. Mint ugyanis rámutatott, ismert dolog, hogy a külügy napjainkban így működik, már a nagykövetekkel is rendszeresen íratnak cáfolatokat és leveleket a sajtónak, hiszen „az ilyen rendszer mindig szembenáll a tények és igazság leleplezésével”.

Ami a sajtómunkát illeti: természetesen egy külképviseletnek nagyon fontos feladatai vannak ezen a téren is, ismerje a helyi sajtót, legyen jó kapcsolata, egyengesse az útját a magyar híreknek és a magyar újságíróknak. De mindezt pozitív felfogásban.

Persze a nyugati kormányok, szaktárcák is foglalkoznak az újságírókkal, de teszik ezt pozitív hozzáállással. Van egy okos sajtóattasé, aki mindenkit ismer, s lehet hozzá fordulni segítségért a hazai újságíróknak is, aki egyengeti akár az ő külföldi szakmai útjait is – mutatott rá.

A múlt lezárult

Abban nincs semmi új – vetettük fel –, hogy a külföldi kiküldöttek – diplomaták is – folyamatosan jelentenek haza, meghatározott és felkért témákban. A kémkedés sem ritka, igaz, korábban, a rendszerváltás előtt beszervezték az állambiztonságiak azokat, akiket erre kértek/köteleztek – vetettük közbe. Balázs Péter igen gyorsan rövidre zárta a témát, mondván: „a szovjet rendszer részeként minden, a táborhoz tartozó ország követte ezt a gyakorlatot, miközben persze jól tudtuk, hogy ki volt a beépített ember. De az elzárult a Szovjetunió összeomlásával”.