Párhuzamos EU-elnökséget hirdettek a civilek, a hivatalos elnökség által elhanyagolt témákkal

HírKlikk 2024. július 11. 08:45 2024. júl. 11. 08:45

Az ősszel a hazai civil szervezetek hét konferenciát rendeznek majd, többek között az erdők helyzetéről, egy akkumulátorstratégia kidolgozásáról és a romák integrációjáról.

A demokrácia, a szolidaritás és a zöld átállás jegyében hirdetett programot a Civil EU Elnökség, több tucat hazai civil szervezet közös kezdeményezése. A cél az, hogy felhívják a figyelmet olyan ügyekre, amelyek fontosak, de nem szerepelnek a párhuzamosan futó magyar uniós elnökség programjában – írja az Euronews.

„Feltételeztük, hogy lesz egy-két olyan téma, ami a civil oldalnak nagyon erős és nagyon hangsúlyos, és ezek hiányozni fognak egyrészt a magyar EU-elnökség programjából, másrészt pedig az EU most tervezés alatt álló következő ötéves stratégiából. Azt próbáltuk elérni ezzel a programmal. hogy a civilek hangját, illetve a tudomány hangját egy kicsit felerősítse az eseményeken keresztül" – magyarázta Kun Zoltán, a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetségének elnöke az Euronewsnak.

Az erdők helyzetétől az akkumulátorstratégiáig

A civilek hét konferenciát szerveznek az ősszel. Ezek fókuszában a vízügyi ellenállóképesség, az erdők helyzete, az igazságos zöld átállás, a nők közéletbeli szerepe, a roma integráció, az európai akkumulátorstratégia és a civil társadalom helyzete lesz.

A Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége mellett a másik főszervező a Civilizáció Koalíció. Az ő képviseletükben Móra Veronika nyilatkozott, aki azt is elmondta, hogy miért vették fel a programpontok közé a civil társadalom helyzetét:

Nemcsak Magyarországon, hanem más európai országokban is egyre inkább tetten érhető az úgynevezett szűkülő civil tér jelensége. Ami azt jelenti, hogy a civilek működési környezete beszűkül és egyre nehezebb körülmények között kell dolgozniuk: lejárató kampányok, hatósági zaklatások, korlátozó jogszabályok készültek egyre több országban. És az Európai Uniónak, úgy gondoljuk, hogy proaktívan és szisztematikusan kell föllépnie ezek ellen a folyamatok ellen.

Az Ökotárs Alapítvány igazgatója szerint fontos, hogy a civilek is ott legyenek az európai politika átalakulásánál.

„Ez az elnökség azért is jön egy kulcsfontosságú időszakban, mert a lezajlott európai parlamenti választások után pont ebben az időszakban állnak föl az új intézmények, az Európai Bizottság, valamint az Európai Parlamentnek a különböző bizottságai és testületei. Azt gondoljuk, hogy ez egy jó időpont arra, hogy a civil szervezetek ezekben a témákban, ügyekben hallassák a hangjukat. Elmondják, hogy ők mit szeretnének, hogyan látják Európa jövőjét, és milyen lépésekre van szükség az uniós intézmények részéről ahhoz, hogy ezeken a területeken fejlődést lehessen elérni" – magyarázta Móra Veronika.

A szervezők hagyományt szeretnének teremteni a kezdeményezéssel, és az már biztos, hogy a soron következő lengyel uniós elnökség alatt a helyi civil szervezetek is hasonló programsorozattal készülnek majd.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom