Pegasus-titkok nyomában

HírKlikk 2021. július 29. 07:28 2021. júl. 29. 07:28

Az embereket általában a rejtélyek és a titkok izgatják a legjobban. Most pedig jócskán adódik nálunk mindkettőből – a Pegasus-botrány okán. Mi is szerettünk volna némi titokhoz hozzájutni, vagy legalább egy részét kideríteni annak kapcsán, hogy Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője július 26-án az ATV reggeli műsorában azt mondta: nem lehet kizárni, hogy a nemzetbiztonsági bizottság bólintott rá a kémszoftverre, csak éppen úgy, hogy nem tudott róla, mert sokszor nem tételesen teszik le a bizottsági tagok elé a beszerzéseket.

Épp ezért föl is hívtuk Ungár Pétert, a nemzetbiztonsági bizottság LMP-s tagját, hogy megtudjuk, tényleg lehetséges-e Lukács László György állítása. Sajnos azonban a képviselő a nemzetbiztonsági ülések titkosságára, államtitok sértésre hivatkozva, és arra, hogyha válaszolna a kérdésünkre azzal megsértené a házszabályt, nem is tette. Ugyanígy jártunk a következő kérdéseinkkel is. Így csak annyit tudunk tenni, fölsoroljuk azokat, és bízunk benne, egyszer mégiscsak megtudjuk rájuk a választ. Kérdéseink egyebek mellett ezek voltak:

– Előfordulhat, hogy a nemzetbiztonsági bizottság nem vette észre a kémprogram vásárlási szándékát?

– Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője az ATV reggeli műsorában július 26-án azt mondta: nem lehet kizárni, hogy a nemzetbiztonsági bizottság bólintott rá a kémszoftverre, csak éppen úgy, hogy nem tudott róla, mert sokszor nem tételesen teszik le a bizottsági tagok elé a beszerzéseket. Egy ilyen szoftver megvásárlásáról külön tájékoztatni kell a nemzetbiztonsági bizottságot?

– Mit ír elő a protokoll, miről kell tájékoztatást kapniuk külön?

Pintér Sándor belügyminiszter egyébként még Ungár Péternél is szigorúbb volt, hiszen az RTL Klub stábjának riporterét arra figyelmeztette: már az is törvénysértést követhet el, aki csak kérdez a Pegasus szoftverről. A 168 Óra cikke szerint a belügyminiszter a kormányülés előtt azt mondta: sajnálatos módon nem tudott válaszolni az üggyel kapcsolatos kérdésekre a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén. Az ellenzék – bár tervezte – parlamenti vizsgálóbizottság felállítását sem kezdeményezheti, éppen az ő feljelentéseik alapján indult nyomozás miatt.

Pintér Sándor belügyminiszter állítása szerint sajnálatos módon, hiába ment el a nemzetbiztonsági bizottság ülésére, ott a megfigyelési botránnyal kapcsolatos kérdésekre nem tudott válaszolni. Az RTL Klub stábjának az is mondta: hogy bármilyen, az üggyel kapcsolatos kérdésre csak kizárólag ott hajlandó felelni a jövőben.

Hozzátette, hogy azért nem válaszol a felmerülő kérdésekre, mert azzal államtitkot sértene. A belügyminiszter figyelmeztette a sajtó munkatársát, hogy az is törvényt sért, mint felbujtó, aki rá próbálja őt venni, hogy beszéljen a Pegasus-botrányról. A fideszes politikus a felvételen még figyelmezteti is a riportert, hogy gondolkozzon el azon, lejátsszák-e a vele készült beszélgetést. Pintér Sándor egyébként azért nem tudott az ellenzék által feltett kérdésekre érdemben reagálni a nemzetbiztonsági bizottság ülésén, mert az határozatképtelennek bizonyult. A belügyminiszter meghallgatása így elmaradt, mivel a kormánypárti képviselők nem voltak hajlandóak megjelenni a zárt ülésen sem. Az ülést Stummer János jobbikos politikus, a bizottság elnöke hívta össze. 

Több mint egy hete robbant a hír, hogy egy kémszoftver segítségével törhették fel kormánykritikus újságírók és üzletemberek, valamint ügyvédek magántelefonját adatszerzés céljából. Az NSO által gyártott és üzemeltetett szoftver szinte észrevétlenül töri fel bárki készülékét, terrorellenes hírszerzéshez alkalmazzák. A Pegasus néven elhíresült botrány egy nemzetközi tényfeltárás eredményeképpen vált nyilvánossá. Az eset miatt hétfőn a fővárosban ellenzéki tüntetést is szerveztek. Az esetet számos érintett országban elkezdték kivizsgálni.

Forrás: Hírklikk