Peking hídfőállásnak tekinti Magyarországot az EU-ban

HírKlikk 2024. május 10. 19:40 2024. máj. 10. 19:40

Hszi felértékelte a kapcsolatot Magyarországgal. Meghirdette, hogy a két ország együttműködése mindent kiáll, elemzők szerint ennél előkelőbb helyet csak Oroszország foglal el a kínai értékrendben. A vendég Kína egyik legfontosabb stratégiai partnereként méltatta a magyar felet, bókok özönével árasztotta el Orbánt. 

Megfigyelők szerint az út célja az volt, hogy még inkább fokozza a megosztottságot az unióban, valamint a NATO-ban – írta a Financial Times. Viszont Budapest mostantól kezdve különleges helyet foglal el a pekingi diplomáciai panteonban, az pedig különösen megdöbbentő, hogy Hszi a látogatást korszakhatárként jelölte meg az együttműködésben. 

Yu Jie, a Chatham House, a Brit Külügyi Intézet szakértője szerint a megfogalmazás azt jelenti: új szintre emelkedett a viszony. Azt mutatja, hogy Peking hídfőállásnak kívánja megtenni Magyarországot az EU-ban. Orbán feladatai közé tartozik, hogy eljárjon Brüsszelben Peking érdekében. Hogy erről viszonylag kevés szó esik, az azért is lehetséges, mert a Karmelita-kolostorban gondosan úgy válogatták össze az újságírókat, hogy azok ne okozzanak semmiféle gondot.

(A Financial Times cikke csak előfizetők számára olvasható.)