Pesty László: Viktor, te nem tudsz dolgokról, amiket a nevedben az országban tesznek

HírKlikk 2023. szeptember 2. 07:30 2023. szept. 2. 07:30

„A szubjektív mintavételem szerint a Fideszen belül 80 százalék egyetért azzal, amit mondtam, és ezt ki is nyilvánítja. 20 százalék nem. Az egyetértők között pedig van alelnök és miniszter is” – mondta el Pesty László a Klikk TV Mélyvíz című műsorában, bár Németh Péter kérdésére attól elzárkózott, hogy neveket is említsen.

Az ismert filmes szakember, a Pesty Fekete Doboz vezetője még Tusnádfürdőn egy panelbeszélgetésen beszélt a Lölő-jelenségről, amelyről azt mondta, hogy az kirakatban lopás, csalás, hazugság, egy förtelem, amivel egy történelmi eszmét kompromittálnak. A Klikk TV-ben is megerősített kritikája ellenére, Pesty László ismét hitet tett a kormány mellett. „Meg vagyok győződve arról, hogy Magyarország egy demokratikus ország. Menjen a francba Washington DC és Brüsszel is. Visszautasítom a jogállamisági vádakat. Ez egy demokratikus párt – utalt a Fideszre –, amely egy demokratikus országot vezet. Engem semmilyen atrocitás vagy rossz megjegyzés nem ért, sőt, egyetértést tapasztalok.”

Az agyonhallgatás nem kifizetődő

Azt azonban Pesty László is elismerte, hogy az úgynevezett kormánypárti médiában inkább hallgatnak nyilatkozatairól. A Mandinert és a Vadhajtásokat említette meg egyedül, mint kormányzati vagy a kormánypárti térfélen működő orgánumokat, amelyek idézték a szavait. „Nincs túlreprezentálva a kormánypárti sajtó, de majd lesz” – fogalmazta meg sejtelmesen a rendező-producer, majd hozzátette, hogy meglátása szerint a kormánypárti sajtó magatartása pár héten belül változni fog. Elmondása szerint a kormányhoz közeli médiaudvar fontos szereplői közül többen a fejüket fogták korábbi nyilatkozatai kapcsán, s kikérte magának, hogy rászorulna a jobboldali sajtó nyilvánosságára.

„Velem van tele hat hete minden. Ha most megkérdezel egy utcaseprőt, az fogja tudni a sztorimat.” Arra a kérdésre nem válaszolt határozott igennel, hogy ez lett volna a célja, de azt megjegyezte, hogy nem rossz, ha mond valamit, és azt a magyar nép meghallgatja. Megerősítette, hogy van médiastratégiája a tusnádfürdői nyilatkozatával kapcsolatban. „Ez minimum 10 millió magyar ügye, de mondhatnám azt is, ha mindent összeadunk, hogy 14 millió magyar ügye.”

Lovag helyett orkok

„Úgy fogalmazok, hogy mindenki értse, virálisan terjedjen az üzenet, de ne legyen perelhető” – jelentette ki arra a vádra reagálva, hogy ne tudta volna Tusnádfürdőn, mit is tesz, amikor megemlítette a Lölő-jelenséget. Majd azt üzente „a sok balosnak, pártvezetőknek a DK-tól a Momentumig”, hogy ne lovagoknak hívják a jelenlegi rendszer nyerészkedőit, hanem orkoknak. Lovagnak nevezni a Lölő-jelenség reprezentánsait ugyanis terminológiai tévedés szerinte, az orkok találóbb kifejezés volna.

Az ellenzéki véleményformálókat, politikusokat és újságírókat Pesty arra szólította fel, hogy keressenek hathatós bizonyítékokat a Lölő-jelenség felszámolásáért, hiszen „az elég ciki” – jegyezte meg –, hogy ezt tőle, a fideszestől várják. Majd megemlítette azt az ügyet, amelyet már korábban is felhozott: Mák Istvánét és Szíjj Lászlóét. („Mák István nemrég gyanús körülmények között, töredékáron vált meg a vállalkozásától” – nyilatkozta augusztus elején Pesty László a 24.hu-nak, amit a vállalkozó megerősített a portálnak. A portál az interjút kommentálva megjegyezte, hogy bár mind Pesty, mind Mák megnevezte a vásárlót, de mivel nem tudták ellenőrizni az elhangzottakat, ezért nem írták azt le a cikkben – a szerk.)

Németh Péter a nevek említésére azt mondta Pesty Lászlónak, hogy a kártyát ő tette ki az asztalra, ne az újságírónak kelljen utánanézni. A filmrendező válaszul csak annyit „segített”, hogy köze lehet az ügyhöz közpénznek, akár EU-s, akár magyar adóforintok értelmében. „Tessék már tisztelt oknyomozók – jobbról és balról – megkaparni az elmúlt évek pályázatait, tendereit, közbeszerzéseit, az oda beadott pályázatokat, a műszaki tartalmat, az időpontbetartást, a referenciákat és az összeget! Hogy három forintért építünk egy kutyaházat vagy hárommilliárdért?!”

Budapesti Tiszta Kezek

Pesty László megismételte azt az ígéretét, hogy egy hónapon belül „a kényes tények ki fogják dugni a fejüket a homokból, és nem tudjuk, hogy hol”. Majd párhuzamot is hozott a közelmúlt olasz történelméből, Antonio di Pietro küzdelmét, akinek Milánói Tiszta Kezek névvel indított mozgalma komoly változásokat hozott az olasz belpolitikában. „Valaki, a fene se tudja, hogy ki” – mondta Pesty László – létrehozta a budapestitisztakezek.com-ot, amely felirattal egy bádogbögrét is feltartott a műsorban a filmes szakember. Hozzátette, hogy úgy tudja, a go@budapestitisztakezek.com e-mail címre lehet is küldeni hanganyagokat, videókat, dokumentumokat, bizonyítékokat. Pesty szerint ilyenje rengeteg embernek van, majd megjegyezte azt is, hogy „nem igazán balos vállalkozókat tettek itten taccsra az elmúlt években, hanem fideszeseket”. Ez az abszurd az egészben – fűzte hozzá. Megnyilatkozásainak célját úgy összegezte, hogy „váljon el a sz@r a májtól”.

Nem kapott időpontot Orbán Viktortól

Pesty László szerint a miniszterelnök nincs egészen tudatában annak a Lölő-jelenségnek, amelyről ő beszél, ezért is kért volna tőle pár percet Tusnádfürdőn, hogy erről felvilágosíthassa, amit azonban nem kapott meg. „Tudnék mit mondani. Másfél percet kértem Orbán Viktortól Tusványoson körülbelül hat órával az inkriminált szituáció előtt. Valószínű nem jutott el hozzá [ez a kérés].” Pesty szerint az ország számára eredményezett kontraproduktív helyzetet az, hogy e megbeszélés lehetőségét nem kapta meg.

„Én nem hívom őt főnöknek, mint mindenki, mert mint állampolgár, szavazó, azt mondom, miniszterelnök úr. Ha meg – mint a '80-as években – akiket együtt vert a komcsi rendőr gumibottal, azt mondom, Viktor. Nézd, Viktor, szerintem te nem tudsz dolgokról. Engedd meg, hogy eléd tárjak tényeket, hogy a nevedben mit tesznek különféle orkok ebben az országban” – mondta el a beszélgetés végén Pesty László, mit is mondott volna – többek között – abban a másfél percben, amit Orbán Viktortól kért.

 

Forrás: Hírklikk