Pikó András feljelentést kezdeményez a kerületi lapot ért „infogate” ügyében

Harkai Péter 2019. december 19. 07:41 2019. dec. 19. 07:41

A józsefvárosi polgármester kedd esti, Facebookon is közvetített sajtótájékoztatóján többek között kijelentette, hogy az önkormányzati átadás-átvételt követő ismereteik alapján, a lezajlott informatikai átvilágítás eredményeként a rendőrségnél tesz feljelentést.

Határozott döntését indokolva, beszámolt a Józsefváros című önkormányzati lap szerkesztőségének számítógépparkját ért pusztításról, amelynek célja az adatok és bizonyítékok eltüntetése volt.

Ennek következményeként „rendőrségi feljelentések, bírósági perek, általános pénzügyi és jogi vizsgálat lesz az egyik önkormányzati cégnél” – jelentette be Pikó.

Önkormányzati forrásunk szerint, az említett cég a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt., amelyhez – a helyi média és kommunikáció mellett – többek között a Kesztyűgyári Közösségi Ház, a Józsefvárosi Galéria és diáküdültetések működtetése is tartozik. A zrt. háromfős igazgatótanácsának vezetője, Kovács Ottó a felelős és a jogosult a helyi lap kiadását is kezelő cég nevében elindítani a polgármester által kezdeményezett rendőrségi eljárást.

Az eset pikantériája, hogy Kovács Ottó vezette a most feltárt visszaélések idején is a céget és a feljelentés megtétele, majd a rendőrségi vizsgálat lefolytatása alatt is betölti a pozíciót – ebben az értelmezésben gyakorlatilag önmagát jelenti fel.

– Jogi szempontból indokolt Pikó polgármester lépése, mivel a történtek kimerítik a büntethetőség fogalmát – válaszolta kérdésünkre Litresits András ügyvéd. – Mindezt egyértelműen megfogalmazza az információs rendszer vagy adat megsértésére vonatkozó jogszabály, amely szerint „aki információs rendszerbe az információs rendszer védelmét biztosító technikai intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve vagy azt megsértve bent marad, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

A büntetési tétel jelentősen fokozódhat abban az esetben, ha az elkövető a bűncselekményt közérdekű üzem ellen követi el – ennek megállapítását követően két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.