Pikó pellengéren – érthetetlenül éles támadást kapott a kormánysajtóban

Harkai Péter 2020. február 17. 18:18 2020. feb. 17. 18:18

A józsefvárosi polgármester valamit vagy nagyon elhibázott vagy ellenkezőleg – nagyon jól működik. A kormányközeli Magyar Hírlapban olyan fideszes támadást kapott a hétvégén, hogy az már-már bayeri mélységeket tükröz.

Az objektivitás sorvezetőjének álcája alatt, a napilapban Pikó András önkormányzati ellenfelét idézik, aki – élve a véleménynyilvánítás szabadságával –gyakorlatilag a tél minden szutykát beletörli a nyolcadik kerület jelenlegi polgármesterébe.

Vörös Tamás, a józsefvárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője szerint, Pikó eddigi tevékenységét semmi más nem jellemzi, mint „az önkormányzati vagyon elkótyavetyélése, a balliberális holdudvar busás kifizetése és megszorító intézkedések bevezetése”.

Felemlegeti az Antall József idejéből megörökölt kormányzás-kezdeti türelmi 100 nap leteltét és finoman szólva, nehezményezi, hogy a balliberális többségű önkormányzati képviselő-testület részéről „érdemi munkának eddig semmi nyoma a VIII. kerületben”. Botrányokat emleget, amelyek között felsorolja, hogy az új testület működése 180 millióval kerül többe a saját maguknak megszavazott fizetésemelés miatt, vádként említi, hogy megvonták a szociális dolgozóktól és óvónőktől az év végi jutalmukat, a még az előző testület által megszavazott, nyugdíjasokat támogató 8000 forintos támogatást a mai napig nem fizették ki, a kerületi lapot pedig a polgármestert tömjénező propagandalappá züllesztették.

„Sajnos Pikó Andrásék eddig semmilyen kerületfejlesztéssel kapcsolatos, az itt élők életét pozitívan befolyásoló érdemi döntést nem hoztak, helyette botrányt botrányra halmoztak/.../. A kerületi vezető többek között azt is állította, hogy komolyan fogják venni a klímaváltozás kérdését, de olyan szakmaiatlan anyagot készítettek, ami még viccnek is rossz, és harmadannyi pénzt szánnak a zöldpolitikai célokra, mint a polgármester fizetése, ezzel is beismerve, hogy a környezetvédelem csak szavakban fontos a baloldal számára” – nyilatkozta a józsefvárosi önkormányzat ellenzékbe szorult Fidesz-KDNP-s frakcióvezetője.

Megkerestük a józsefvárosi polgármesteri kabinetet, hogy világos és érdemi választ kapjunk a legújabb és egyoldalúan prezentált támadás vádjaira. Válaszukban jelezték, hogy a hétvégi propagandaanyag korántsem új – az előző vezetés többször hangoztatott, agyonismételt, minden alkalommal helyreigazított vádaskodása. Az alábbiakban a Hírklikk számára tételesen cáfolták a napilapban leírt valótlanságokat.

„Maguknak megszavazott fizetésemelés miatt 180 millió forinttal kerül többe a képviselő-testület működése, mint korábban”

– Összekeverik a fizetésemelést és az önkormányzati bizottsági struktúra átalakításából fakadó többletköltséget. Nem volt fizetésemelés, a polgármester fizetése törvényben meghatározott, az alpolgármesterek fizetése az előző ciklusban a polgármesteri fizetés 90 százalékában volt meghatározva, a jelenlegi alpolgármestereké 80 százalékban.

„Növekedett a képviselő-testület működési költsége.”

0 Eggyel több képviselő van, hiszen anno Sára Botond egyéniben nyert – ez önmagában is növelő tényező. Összességében az új struktúra a korábbihoz képest évente 30 millió forinttal kerül többe. Ennek alapvetően a bizottságok és a külsős szakértő bizottsági tagok számának növekedése az oka. A magasabb fokú szakmai munka többe kerül, mint egy alapvetően gombnyomogató bizottság.

A képviselők a korábbi ciklustól eltérően, nem dolgoznak más fővárosi vagy állami cégnek, nem ültettük be őket igazgatótanácsokba, annyit keresnek, amennyit a rendelet előír.

„Megvonták a szociális dolgozóktól és óvónőktől az év végi jutalmukat”.

– Nem vontuk meg. Két részre lett bontva a jutalom kifizetése, decemberben 200 fővel több munkavállaló (bevontuk a szakrendelő dolgozóit is) kapta meg az év végi jutalmának egyik felét, 100 000 forintot fejenként, egységesen, ellentétben a korábbi 13. havi juttatással, ahol mindenki a munkabérének arányában kapta ezt az összeget, vagyis a vezetők sokkal nagyobb juttatásban részesültek, mint a többi munkavállaló. Amennyiben a költségvetésünk megengedi, az év végi juttatás második felét 2020-ban megkapják ezek a munkavállalók.

„A nyugdíjasoknak járó 8000 forintos támogatást a mai napig nem sikerült kifizetniük”.

-A kifizetések folyamatosak voltak, február 15. volt az ígért határidő. A beérkezett – és hibátlan – kérelmeket február 15-ig el is utalta az önkormányzat.

„Sikerült a kerületi közéleti újságot lezülleszteni a polgármestert tömjénező propagandalappá”.

– Hogy finoman fogalmazzunk, nem túl elegáns vád ez azok szájából, akiknek még egy egyszerű grafikon színét és irányát is a Fidesz országgyűlési frakció vezetője határozta meg. A Józsefváros újság és annak szerkesztősége jelenleg az önkormányzattól függetlenül működik, sem a képviselők, sem más politikus nem szól bele annak szerkesztésébe – ha csak nem interjúalanyként.