Pilz Olivér: hol volt Orbán Balázs az elmúlt 12 évben?

Millei Ilona 2023. január 1. 15:50 2023. jan. 1. 15:50

A kormányon belül vannak olyan „kiskirályok”, akik esetleg mást beszélnek, mint a központi kommunikáció. De teljesen mindegy, mert ők is úgy tesznek, mintha nem lenne probléma, és egyszerűen a bérkérdésre redukálják az oktatás összes gondját. Így reagált Pilz Olivér, a Tanítanék mozgalom társalapítója arra az interjúra, amelyet a miniszterelnök politikai igazgatója adott az Indexnek. Mint mondta, az oktatás résztvevői az utóbbi 12 évben folyamatosan adtak javaslatokat az ágazat jobbá tételére, ám Orbán Balázs és a többiek folyamatosan semmibe veszik ezeket.

Orbán Balázs többek között arról beszélt, hogy a belügyminiszter várja az oktatásban dolgozók javaslatait, csakhogy a leghangosabb kisebbségnek nincs érdemi javaslata azonkívül, hogy „vesszen a kormány”. Arra, hogyan szeretnének jobb oktatást, kevesebb válasz érkezik. Mi a véleménye erről?

Nekem csak egy kérdésem van, hol volt Orbán Balázs az elmúlt 12 évben. Éppen karácsony előtt adott át a Civil Közoktatási Platform többszáz kinyomtatott oldalt a miniszternek. Ezek az oktatás jobbá tételéről az elmúlt években tett javaslatokat tartalmazták. Csak egyet se fogadtak meg. (Karácsonyi ajándékot vittek december 21-én  Pintér Sándornak. A csomagban egy petíció volt, „Érdemi tárgyalást, az elbocsátott pedagógus kollégák visszahelyezését!” címmel, valamint a Civil Közoktatási Platform szakmai egyeztetések alapján született oktatáspolitikai kiadványai /Kockás könyv, füzet és táblázat, AlterNATiva/, valamint egy válogatást megoldási javaslatokból – a szerk.)

Ezt az előző, oktatásért felelős miniszterek – beleértve Maruzsa Zoltánt is, aki az oktatásért jelenleg is felelős államtitkár – vagy eltitkolták a miniszter előtt, vagy pedig játsszák itt a hülyét, hogy nem voltak ilyenek. Folyamatosan kaptak javaslatokat, és nem csak kifogásokat, vagy problémafelvetéseket. Ezeket folyamatosan semmibe se vették, úgy tettek, mintha a javaslat meg sem történt volna. Akárcsak most Orbán Balázs is.  

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint „Magyarországon mindenki szabadon elmondhatja a véleményét, szabadon sztrájkolhat, de ettől függetlenül a munkahelyre be kell menni, és a munkát el kell végezni. A törvények értelmében pedig azt, aki nem megy be a munkahelyére, el kell bocsátani, nem lehet mérlegelni…”

Például akkor, amikor teljesen üresen tátonganak a padsorok a Parlamentben, ki vannak rúgva a képviselők? Vagy arra várnak, hogy a szavazók rúgják ki őket…

Ön szerint az, amit Orbán Balázs mondott, hivatalos álláspont vagy magánvélemény?

Ezt nem lehet tudni. A kormányon belül vannak olyan „kiskirályok” akik esetleg mást beszélnek, mint a központi kommunikáció. De teljesen mindegy, mert látjuk, hogy a lényeg az: úgy csinálnak, mintha nem lenne probléma, és egyszerűen a bérkérdésre redukálják az oktatás összes problémáját. Úgy tűnik, hogy ők is az állami közoktatásba jártak, nem úgy, mint a gyerekeik, akiket nem oda járatnak. Persze azt nem tudom, hogy Orbán Balázsnak vannak-e gyerekei, de kérdezném, hogy melyik állami iskolába járnak. Egyébként valószínűleg a fideszeseknek jelentős szövegértési problémáik vannak, ha 90 felvetésből csak egyet képesek megérteni.

Ön szerint a Fideszben lehet nyilvánosan bárkinek magánvéleménye, vagy mindenkinek a „hivatalos” álláspontot kell, illetve tanácsos képviselnie? Hisz' Orbán Viktor is azt mondta, amit Orbán Balázs…

Nyilván vannak megadott szövegpanelek, amelyek állandóan visszaköszönnek. Látjuk, hogy mennyire vannak itt önálló gondolatok. Gondolok a tankerülettől érkezett levelekre, amelyek még szeptember-október táján jelentek meg. Először azt mondták, hogy azokat a tankerületi vezetők írták, aztán egy perc alatt kiderült, hogy az egész országban ugyanaz a szöveg. Ennyire van önálló döntéshozatal.