Pintér régi bizalmasa tovább vizsgálódhat az olajszőkítési ügyekben

HírKlikk 2020. október 17. 14:25 2020. okt. 17. 14:25

Pintér Sándor belügyminiszter újabb periódusra meghosszabbította régi bizalmasának miniszteri biztosi kinevezését: Horváth András ny. r. dandártábornok feladata továbbra is az, hogy göngyölítse fel a kilencvenes évek máig feltáratlan bűnügyeit, elsősorban az olajszőkítési ügyeket. A régi-új kinevezett sokadszor kapja meg ezt a sarzsit: először 2013-ban fél évre, állandó hosszabbítgatásokkal. Horváth már a kilencvenes években is Pintér mellett dolgozott, volt tanácsadója és cégében igazgatósági tag. Számos ügy nyomozásában részt vett, köztük a Clodo-ügyben, amelybe a vádlott Pintért is belekeverte.

A belügyminiszter 22/2020. (X. 16.) BM utasításával nevezte ki (november 19-étől) meghatározatlan időre, legfeljebb két évre Horváth András ny. r. dandártábornokot – jelent meg a legfrissebb Magyar Közlönyben. Feladata „az Országos Rendőr-főkapitányság nyomozó szervezeti egységeinél a szervezett bűnözői körök által az 1990-es években elkövetett élet elleni bűncselekmények, illetve az ún. ’olajos’ ügyekkel összefüggő élet és testi épség elleni, vagyon elleni bűncselekmények hatékony felderítésének és nyomozásának irányítása, koordinálása”.

A frissen ismét kinevezett miniszteri biztos – ahogy arról a korabeli Index beszámolt – Pintér régi embere, már legelső belügyminisztersége idején is a tanácsadója volt, azt megelőzően pedig Pintér Sándor cégének igazgatósági tagja. A kilencvenes években a Pest megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi vezetőjeként, egyebek mellett, a Clodo-féle pénzhamisítási eljárást irányította.

Horváth 2013 óta folyamatosan végzi a feladatot, eleinte féléves hosszabbítással – ahogy azt a tiszavirág életű Zoom 2018-ban megírta. A portál szerint „Pintér be akarta fejezni azt, amit 1998 és 2002 között nem tudott. Rács mögé akarta küldeni azokat, akik a ’90-es évek közepén (kis túlzással) hetente lövöldöztek vagy robbantottak Budapesten; akik az akkori szófordulat szerint „közbiztonsági válságba sodorták az országot”, és akik miatt – kevéssel a Prisztás-gyilkosság után – Horn Gyula leváltotta őt az ORFK éléről”.

Akit érdekel, hogy milyen ügyekben várhat el eredményeket most, 2020-ban Pintér Horváthtól, olvassa el a Zoom fent már idézett, rendkívül érdekes összeállítását. Aki pedig arra kíváncsi, hogy mi is volt az a bizonyos Clodo-ügy, amelybe Pintér neve is belekeveredett, az nézze meg a K-Monitor összeállítását.