Pitti Zoltán: az új kormány a központosítás és erőteljes centralizáció jegyében születik

Millei Ilona 2022. május 7. 07:50 2022. máj. 7. 07:50

Orbán Viktor új tárcákkal, teljesen új struktúrával alakítana kormányt. Hogy pontosan mi lesz, még nem tudjuk, de úgy tűnik, a miniszterek nem a szakmát fogják képviselni a kabinetben, hanem a kormányt az ágazatban – véli Pitti Zoltán közgazdász. A volt közigazgatási szakértő attól is tart, bármilyen változat lesz, egy elem biztosan megmarad: központosítás, és erőteljes centralizáció minden döntési jogosítványban.

– Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban jelentette be, hogy május 20. és 30. között tervezi bemutatni új, jelentősen átalakított szerkezetű kormánya tagjait. Vélhetően új tárcákat fog létrehozni. A Telex információi szerint az új kormányban a mostani elképzelések szerint lesz egy erős központi, miniszterelnöki agytröszt, a „központ”, mellette már külön lesz az ipari és az innovációs tárca, de nem marad egyben a pénzügyi és a gazdaságfejlesztési terület sem. Az, hogy „átkeveri” a minisztériumokat segít-e a kormány működésén?

– Ez egy látványos akciónak tűnik, kétséges hatékonysággal, mert a szakmai koordináció igazi felelőse kétséges. Ugyanez fölmerül abban is, hogy hol lesz az egészségügy. Itt-ott hallani, hogy a Belügyminisztérium alá kerül. Ott is egy elmosódó ágazati felelősség van, és lényegében nem más, mint ami ma, vagy a korábbi időszakban érzékelhető volt a kormányzati munkában. 

– A pedagógusok is küzdenek egy önálló oktatási minisztériumért…

– Ez teljesen természetes, mert a szakmai koordináció mellett a kormányzati döntéseken belüli érdekérvényesítő erő is hiányzik. Ez a pedagógusoknál – ahogy az egészségügyben is – egyértelműen kitűnt már, a szakma szükséglete alárendelődik az egyszemélyi akaratnak. 

– A Telex információja szerint a miniszterelnök a központi agy mellett a tárcákat és a feladatokat egy olyan bontásban képzeli el, amelyben elkülönül a szolgáltató állam, a fejlesztő állam és a működtető állam…

– Egyszerűen a hierarchikus tagozódásnak egy mélyebb változata jön létre, ami nem szolgálhatja a hatékonyság javítását, és az ágazati felelősséget sem engedi kibontakozni.

– Ráadásul a központi agy alá megérkezik a sport, az informatika és az önkormányzatok is. Ez mit vetít előre?

– Egy óriási centralizációt jelent, egy központi agy fog eldönteni mindent. Ez a centralizáció erősítése. Hierarchikus vitákban merül fel, hogy mi lesz a biztonsági szolgálatokkal, ha úgy tetszik, a titkosszolgálatokkal. Ezek a központi agyhoz fognak tartozni, vagy a belügyminiszterhez? Tovább éleződik a Rogán kontra Pintér ellentét? Elég régóta ismert, hogy Rogán Antal szeretné megkapni a titkosszolgálatok feletti teljes felügyeletet, miközben Pintér Sándor ezt aligha fogja elfogadni. Ha hozzá kerül az egészségügy, nem fogja vigasztalni, hogy törődhet a kórházi ágyak számával, mert nem ugyanaz a feladat. Tulajdonképpen az is csökkentheti a szerepét, ha az önkormányzatokat is elviszik a belügytől. Ennél azonban sokkal veszélyesebb – amitől félek –, hogy az önkormányzatok mostani működése egy prefektúra jellegű működéssé fog átalakulni.

– Ez mit jelentene a gyakorlatban?

– Azt, hogy magának az önkormányzatnak nincs érdemi döntési jogosítványa – mert az építési hatóságtól kezdve, szinte mindent kivettek a kezükből –, és a kormányhivatali döntések uralják a működésüket. Pénzügyileg már kiszárították őket, most szakmai kiüresítés folyik.

– Akkor minek önkormányzat?

– Innentől kezdve, ez a következő kérdés. Majd lesz egy kormányhivatali megbízott, egy prefektúra. 

– Persze, mindez még csak találgatás. Amit még tudni vélünk, hogy a nagy gigaminisztériumok, mint az EMMI, vagy az ITM megszűnnek. Lehet, hogy újak jönnek létre helyettük, vagy az összes a fejlesztő agytröszt hatáskörébe tartozik majd? 

– Ez a központi agytröszt – ami egy ember tudásában összpontosul – tulajdonképen überelni fogja az összes többi minisztérium mozgásterét. Vélelmezem, ha lesznek európai pénzek, akkor az azok fölötti gondoskodás a központi agy kezében fog összpontosulni.

– Tulajdonképpen mi folyik Magyarországon? Az a fajta miniszteriális államigazgatás, ami eddig volt megszűnik, de mi lesz helyette?

– Az, hogy a „kvázi” miniszterek nem a szakmát fogják képviselni a kormányban, hanem a kabinetet az ágazatban. Egy hierarchikus tagozódás alakul ki még markánsabban, mint ahogy az eddig volt. Ami eddig volt, arról tudtuk, hogy indokoltan alacsonyabb hatékonysággal működik, és a szakmai területek elégedetlenek voltak ezzel a képviselettel. Innentől kezdve, a kormányzati akaratot fogják képviselni a szakmai területeken. Azt, hogy pontosan mi lesz, még nem tudjuk, ez nyilván különféle változatokban fog majd előjönni. De attól tartok, a változatokban egy elem biztosan megmarad: központosítás, és egy erőteljes centralizáció minden döntési jogosítványban.