Pokorni sír

Föld S. Péter 2020. január 15. 10:26 2020. jan. 15. 10:26

Az előadás szép volt és felemelő. Megrendítő a maga módján. Sírt a főszereplő és a közönség is elérzékenyült. A néző átélhette a katarzist, aki ott volt a Maros utcai rendelőben, megtisztult lélekkel mehetett haza.

75 évvel ezelőtti történésekre emlékeztetett a bemutatott darab, amelynek a főszereplő hegyvidéki polgármester – tömeggyilkossá vált nagyapja révén – maga is érintettje volt.

A közönség értékelte, hogy a főhős könnyeivel küszködött, amikor a brutálisan meggyilkolt 84 védtelen ember megöléséről beszélt. Mely szám a következő napokban 328-ra emelkedett.

Szép volt az is, valamint felemelő, ahogyan a polgármester elsírta magát. Könnyeivel küszködött, időnként meg is állt az emlékezésben. Nem lehetett könnyű neki: évekkel ezelőtt édesapjáról derült ki, hogy az egypártrendszer besúgója volt, nemrégiben meg az, hogy a nagyapja nyilas tömeggyilkos.

Apák és fiuk, nagyapák és nagyfiúk. A polgármester minderről nem tehet. Az előadás jól sikerült, a közönség szívében és lelkében megtisztulva távozott. Olyannyira, hogy csak odahaza jutott az eszébe az a kis hiányérzet, amely megmaradt benne az előadás után. Hogyan is fogalmazzunk, hogy ne legyen félreérthető? Szóval: a nagy drámákba utólag beleírni illetlenség, Shakespeare színműveit sem szokás megváltoztatni, a Lear király, a III. Richard is olyan marad, amilyennek az alkotó megírta.

Ezúttal azonban kivételt tennénk. A darab jó volt, ám a végéről hiányzott néhány mondat. Olyan mondatok, amelyek valamelyest helyrezökkenthették volna a kifordult világot. Például, ha a mélyen megindult és könnyeit visszatartani nem tudó polgármester nemcsak azt sugallja, hogy neki most milyen nehéz, hanem azt is bejelenti, hogy kezdeményezni fogja az ominózus turul szobor elbontását.

Hitelesebb lett volna az alakítás.

Mert nemcsak Pokorni József neve visszatetsző ebben az alakításban – a mű megléte az, ami maga a gyalázat. A szégyent, hogy a gyilkosok neve együtt szerepelhetett a megölt ártatlan és védtelen áldozatok nevével, nem lehet a polgármester tömeggyilkossá vált nagyapja nevének eltüntetésével semmivé tenni.