Polt Péter: attól függ, hol áll az ország a korrupciós listán, hogy ki készíti a listát

HírKlikk 2020. november 24. 16:30 2020. nov. 24. 16:30

A legfőbb ügyész szerint a valódi korrupció „nem mindig korrelál a percepciós érzetekkel”.

„Évek óta csökken a regisztrált bűncselekmények száma és rekord magas volt a váderedményesség tavaly” – idézi a 24.hu Polt Péter beszámolóját az Országgyűlés igazságügyi bizottságának keddi üléséről.

Polt Péter legfőbb ügyész azt emelte ki, hogy a regisztrált bűncselekmények száma évek óta csökken, az ügyészség tevékenysége 2019-ben törvényes és eredményes volt, kiemelt figyelmet kapott az eljárások gyors és hatékony lezárása. A váderedményesség tavaly 98,3 százalék volt, ami évek óta a legmagasabb, ezen belül az ügyek 85 százalékában a bírók a váddal mindenben egyezően ítélték meg a vádlottak felelősségét.

De Polt Péter azt is kiemelte, hogy a korrupciós nyomozás teljes mértékben az ügyészség hatáskörébe került. Az eljárások száma növekedett, de a váderedményesség elmarad az átlagtól. Ennek oka lehet az ilyen ügyek bizonyításának nehézsége, ugyanis korrupciós ügyekben sokszor csak a beismerés vagy a titkosszolgálati eszközökkel beszerezhető bizonyítékok lehetnek eredményesek.

Képviselői felvetésre, hogy a nemzetközi korrupciós rangsorokban Magyarország rosszul szerepel, a legfőbb ügyész úgy reagált: attól függ, ki, kinek készíti a statisztikákat. Továbbá a valódi korrupció „nem mindig korrelál a percepciós érzetekkel”.

A legfőbb ügyész szerint, intenzívek a kapcsolatok az unió csalás elleni hivatalával, az OLAF-fal, „eredményes az együttműködésünk”.

Forrás: 24.hu