Polt Péter nem tudja, hogy jó lenne-e az Európai Ügyészség

HírKlikk 2018. május 14. 10:24 2018. máj. 14. 10:24

Csak később vizsgálható meg, érdemes-e Magyarországnak csatlakozni az Európai Ügyészséghez, amikor az uniós vádhatóság elkezd dolgozni – mondta a Klubrádiónak Polt Péter legfőbb ügyész.

A magyar vádhatóság vezetője a Klubrádiónak azt mondta, a jövő titka, hogy az Európai Ügyészség szakmai szempontból mit produkál, mi lesz az a hozzáadott érték, amiről korábban az előkészítő fórumokon már sokat beszéltek. Látni kell, hogy azok a kidolgozott szabályok – amelyek egyes részterületeken még mindig bizonytalanok – milyen gyakorlati munkát eredményeznek majd. Ezt egyelőre nem tudni – hangsúlyozta.

A legfőbb ügyész eddigi személyes tapasztalata az – mint mondta –, hogy a tagállamok megfelelő hatékonysággal tudnak együtt dolgozni, feltéve ha a koordinációt tovább erősítik. Különösen igaz ez a bűnügyekben a nemzetközi igazságszolgáltatási együttműködést koordináló Eurojust, valamint az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) munkája esetén.

Polt Péter szerint jelenleg tehát elég jó koordinációra van lehetőség, és tagállami szinteken is üldözhetőek a bűncselekmények, így az Európai Ügyészség jövőbeli munkáját majd ezzel kell összevetni.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője teljes képtelenségnek tartja Polt Péter állításait. Az ellenzéki politikus a Klubrádiónak azt mondta, a magyar ügyészség a legjobb példa arra, hogy nem lehet csak tagállami szinten ezeket a nyomozásokat és vádelemeléseket lebonyolítani.

Kritikusan nyilatkozott a magyarországi állapotokról az unió igazságügyi biztosa, Vera Jourová is. A politikus a brüsszeli Politico hírportálnak nyilatkozva aggasztónak nevezte, hogy a magyar hatóságok csak kis részét veszik figyelembe az európai csalás elleni hivatal ajánlásainak. 

Az Európai Ügyészséget egyértelműen pártoló húsz tagállam – akikhez Magyarország nem akart csatlakozni – október 12-én fogadta el a szervezet létrehozásáról szóló rendeletet. Az Európai Ügyészég egyik alapvető feladata az uniós adófizetők pénzének védelme lesz. Az új uniós ügyészség nyomozhat és vádhatósági eljárást indíthat majd az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények elkövetőivel szemben, és a csalások elleni harc jegyében egyesíti az európai és a nemzeti szintű bűnüldözői munkát.

Forrás: Klubrádió